Stanislav Trávníček: Krach dalších energetických společností nelze vyloučit

27. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Stanislav Trávníček (Foto: Frekvence 1)

V Česku jsou tisíce domácností, kterých se dotkl pád dodavatele energií Bohemia Energy. Ke komu by se lidé měli zapsat, mají zůstat u dodavatelů poslední instance? Kdy přestanou raketově růst ceny energií? To nám prozradil v Press klubu předseda rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček.

Ceny energií u dodavatelů poslední instance jsou poměrně vysoké. “To je z důvodu, že ten dodavatel v tuhle chvíli musel nakupovat elektřinu na trzích na příští mesíce,” popisuje Trávníček a dodává, že by si zákazníci měli najít raději klasického dodavatele a smlouvy uzavřít na delší dobu. “Tak dosáhnou poměrně značných úspor… Jedna úspora je v tom, že ten klasický dodavatel může s těmi zákazníky počítat, nakoupit elektřinu na delší období. Druhá je v tom, že ten dodavatel poslední instance, kam spadli zákazníci těch dodavatelů, kteří přestali dodávat, tak mohou rozložit zálohy na celý rok, kdežto ti dodavatelé mohou ty zálohy rozložit pouze na zimu, kde je ta největší spotřeba,” uvádí s tím, ať zákazníci neotálí a vyberou si co nejdříve nového dodavatele energií.

Ceny časem klesnou

Analytici predikují, že ceny z dlouhodobého hlediska půjdou dolů. “Někteří říkají, že za rok už tady tento problém mít nebudeme. Zatím to vypadá, že ty ceny na ty poslední kvartály příštího roku jsou opravdu nižší,” popisuje předseda Energetického regulačního úřadu. Nesmí však být už žádný lockdown ekonomiky a lidé by neměli počítat s tím, že ceny klesnou na úroveň minulého nebo předminulého roku. Důvodem růstu cen je podle Trávníčka zelená politika Evropské unie, Německo a jeho odstavení jaderných a uhelných elektráren, emisní povolenky a obchodování s nimi.

Mohou krachnout i další společnosti?

Podle předsedy úřadu krach dalších společností nelze vyloučit. “Bohužel, to že opouštějí trh dodavatelé, kteří měli riskantní obchodní strategie, tak je spíše známka toho, že ten trh funguje. Má to velmi negativní dopady na ty konečné zákazníky. My teď provádíme šetření o stavu dodavatelů do konce měsíce, uvidíme k čemu dojdeme,” uvedl na závěr Press klubu Stanislav Trávníček.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme