Stát dal na dálnice 68 značek upozorňující na jízdu v protisměru

29. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Silničáři instalovali 8. března 2019 u dálnice D1 na exitu 41 u Divišova na Benešovsku dopravní značku “Jste v protisměru”.

Na dálnicích již bylo rozmístěno 68 dopravních značek, které řidiče upozorňují na jízdu v protisměru. Značky jsou na 66 místech u dálničních sjezdů. Ve středu to na twitteru uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Důvodem instalace značek jsou časté situace, kdy řidiči najedou špatně na dálnici a jízdou v protisměru ohrožují sebe i ostatní vozidla.

Podle ministra jsou značky na všech místech, které policie předtím vybrala jako riziková. “Snad je to i díky nim, že děsivých zpráv o řidičích v protisměru v poslední době ubylo,” uvedl Kremlík. V minulosti se ovšem hovořilo i o dvojnásobném počtu značek.

Osazování značek začalo už v březnu, kdy silničáři nainstalovali prvních sedm z nich na čtyřech místech u dálnic D1, D2 a D6.

Jízda v protisměru je jedna z nejnebezpečnějších situací, která se může na dálnici přihodit. Policie ročně zaznamená 300 takových případů. Vážné následky měla například loňská nehoda Jana Kočky mladšího, který vjel na dálnici D11 na Nymbursku do protisměru a po několika kilometrech se čelně střetl s protijedoucím nákladním autem. Vozy začaly hořet, oba řidiči na místě zahynuli. Policie později uvedla, že v Kočkově těle bylo nalezeno významné množství alkoholu a drog.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme