Stát hledá nové majitele pro desítky zvířat, loni jich předal 236

18. července 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto.

Stát hledá nové majitele pro desítky zvířat, která se do jeho péče dostala kvůli týrání a nevhodné péči nebo po zemřelých lidech bez dědiců. K adopci je nabízí web Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Loni úřad našel nové vlastníky pro 236 zvířat, většinou psů, včetně stovky čivav z nelegální množírny z Plzeňska. Aktuálně je k dispozici 78 psů a šest koček. ČTK to ve čtvrtek sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

V době, kdy jsou zvířata dočasně v majetku státu, se o ně starají útulky. Loni se z nich k lidem dostalo 128 psů, 97 koní, osm koz a tři kachny. “V minulosti se však ÚZSVM staral mimo jiné například o hroznýše, sklípkana, želvy, koně, králíky nebo stádo krav. Nejčastěji se však jedná o kočky a psy,” podotkl mluvčí.

V současnosti čeká nejvíc zvířat na nové majitele v Pardubickém kraji. V útulku Zelené Vendolí je 23 psů a dalších 19 v útulku Na Trati v Ústí nad Orlicí. Do majetku státu propadli rozhodnutím radnice v Moravské Třebové, protože dřívější majitelka je podle veterinární správy chovala v nevhodných podmínkách. Žili mimo jiné v klecích, přepravkách a bednách, což majitelka zdůvodňovala tím, že jim chtěla zabránit v množení. Psi se podle mluvčího chovali defenzivně agresivně, v útulku se je ale daří socializovat.

Z 56 koček, které majitelce kvůli jejich týrání odebrala radnice v Neratovicích, zůstává pět posledních v nabídce útulku v obci Žim na Teplicku. “Všechna zvířata byla při odebrání bohužel nemocná a většina kočiček byla nesocializovaná. Postupně byly léčeny a zvykají si na lidskou přítomnost,” napsal Ležatka. V útulku pro psy při zoologické zahradě v Hodoníně je 18 psů, kteří státu propadli také kvůli týrání. Často jde o štěňata.

Kvůli zanedbání a podvýživě bylo dřívějším vlastníkům odebráno rovněž 12 psů a jedna kočka, kteří jsou umístěni v útulku pro opuštěná zvířata a odchyt v Praze 10 a 8. O další psy patřící majetkovému úřadu státu se starají útulky v Českých Budějovicích nebo v Lukově na Třebíčsku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme