Štěstí v neštěstí: Rodině pilota, který zahynul na Náchodsku, pomůže sbírka

3. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / Michal Beneš

Záchranáři vyhlásili sbírku na pomoc rodině jednoho z pilotů, kteří 22. března zahynuli ve Slavoňovicích na Náchodsku při pádu vrtulníku. Michal Beneš, který letěl se zahraničním pilotem jako instruktor, létal s vrtulníkem Letecké záchranné služby v Liberci a zároveň byl dlouholetým členem Horské služby Jizerské hory.

Do sbírky pro jeho přítelkyni a dvě malé dcerky je možné přispět prostřednictvím Nadačního fondu pomoci, kde už se podařilo nashromáždit přes 2,5 milionu korun. Okolnosti nehody jsou stále v šetření.

Na sbírku upozornil server iRozhlas. “Sbírka je vyhlášená prostřednictvím nadačního fondu, protože to bylo nejrychlejší. Všichni jsme se na tom dohodli,” řekl ve středu ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Beneš byl podle něj zkušeným pilotem firmy DSA, která provoz letecké záchranné služby pro Liberecký kraj zajišťuje. “Vypomáhal i v Hradci Králové a Ústí nad Labem, pacienty vždy bezpečně dopravil, nikdy neměl nehodu,”dodal. Kolegové se s pilotem rozloučí v pátek odpoledne na libereckém letišti.

Nehoda u Slavoňovic se stala v pátek 22. března při cvičném letu. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal hořet. Na operační středisko hasičů byl pád stroje nahlášen v 09:15. “Při příjezdu hasičů stroj hořel plameny. Místní lidé se jej snažili uhasit hasicími přístroji, což nestačilo. Hasiči oheň zlikvidovali vysokotlakým proudem vody,” řekla již dříve ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová. Oheň zcela zničil prostor pro posádku a motorovou část. Oba muži na jeho palubě byli na místě mrtví.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme