STOP, jste v protisměru. Na českých silnicích budou platit nové varovné značky

20. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Dan Ťok (Twitter)

Ministerstvo dopravy se rozhodlo, že Česká republika bude používat novou varovnou značku pro zákaz vjezdu - Stop, jste v protisměru. Informoval o tom šéf resortu dopravy Dan Ťok.

Před nedávnem proběhla mezi odbornou veřejností pro mě trochu nepochopitelná debata, jak má vypadat značení jízdy v protisměru. Po návratu z dovolené jsem ji ukončil. Nevím, proč být originální za každou cenu. Bude to jako ve všech okolních zemích,” uvedl na svém twitterovém účtu ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Šéf resortu zveřejnil i fotografii nového vzhledu značky, která bude u nového úseku zmodernizované dálnice D1. Podobný vzhled značek je k vidění například i na Slovensku, v Rakousku nebo Německu. “Rozhodli jsme se, že budeme používat tuto značku. Nyní se to bude muset dát do nějaké vyhlášky, v provozu by tak značky měly být používány v příštím roce,” potvrdil serveru Novinky.cz mluvčí resortu dopravy Jakub Stadler.

Podle mluvčího se resort bude muset ještě domluvit s policií, zda budou značky umístěny všude místo klasických kruhových, červenobílých značek, nebo pouze na nejnebezpečnějších úsecích. Důvodem zavedení nového typu značky je častý výskyt aut v protisměru. “Ročně je detekováno asi 300 aut v protisměru, to je docela dost,“ doplnil mluvčí.

Zprávy - další články

Doporučujeme