Stropnický připustil, že útok na Sýrii neměl mandát od Rady bezpečnosti OSN

14. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický (ANO) novinářům řekl, že kdyby mezinárodní společenství čekalo se zásahem v Sýrii na mandát RB OSN, stalo by se pasivním svědkem chemických útoků. Noční útok USA, Británie a Francie vnímá česká diplomacie jako varování pro ty, kteří chtějí pokračovat v chemických útocích. K situaci se vyjádřili i někteří předsedové politických stran a hnutí.

Stropnický řekl, že americká strana Česko o útoku informovala, neupřesnil, zda se to stalo ještě před zásahem, nebo až v jeho průběhu. Podle informací, které má od USA, byl zásah veden zhruba s dvojnásobnou silou proti loňskému náletu, který Američané vedli v souvislosti s předchozím chemickým útokem v Sýrii. Nyní tak bylo použito kolem 130 raket. Nynější útok by měl být podle informací Stropnického jednorázový.

Ministr připustil, že zásah neměl mandát od RB OSN. “Jak to bylo asi tak možné. Rada bezpečnosti nebyla schopná přijmout žádné rozhodnutí, žádné usnesení k Sýrii už řadu měsíců. Jenom z hlediska kontroly chemického potenciálu šestkrát byl návrh takové rezoluce vetován Ruskou federací. Potom lze mluvit, myslím právem, o legitimitě takového zásahu. Protože je potřeba dát najevo, že někde je nějaká hranice, za kterou není možné jít,” řekl Stropnický. “Kdybychom čekali na mandát, budeme pasivními svědky, a to už je skoro spolupachateli něčeho, co jsme viděli tento týden. A to se mi zdá, že je nepřípustné,” doplnil.

Českým občanům podle Stropnického nehrozí v souvislosti s aktuálním děním v Sýrii žádné nebezpečí. Kdo tvrdí opak, chová se podle něj nezodpovědně. Varoval také před tím, že se v nejbližší době může objevit dezinformační kampaň s cílem zpochybnit informace o chemickém útoku.

Ministr zopakoval, že Česko považuje za nejlepší cestu k ukončení násilností v Sýrii diplomatická jednání o mírovém uspořádání. K uklidnění situace se podle něj snaží přispívat i česká ambasáda v Damašku, mimo jiné i organizováním humanitární pomoci. Stropnický řekl, že kvůli nočnímu náletu byla odložena plánovaná pondělní dodávka humanitární pomoci z Česka do Sýrie, Praha se ale bude snažit o to, aby zdržení bylo co nejmenší.

Vyjádření předsedů politických stran a hnutí

Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní,” řekl premiér Andrej Babiš. “Naše pozice k chemickým zbraním je stále stejná posledních téměř třicet let. Je to pro nás nepřijatelný instrument války, tím spíše, pokud je použit proti civilnímu obyvatelstvu,” dodal.

Předseda ODS Petr Fiala útok označil za správnou reakci. “Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu je odporný zločin, který nelze tolerovat. Společná akce USA, Velké Británie a Francie v Sýrii je správnou reakcí. Situaci na Blízkém východě nelze podceňovat a pouze přihlížet, jak se odtud šíří brutalita a chaos, který nás všechny ohrožuje,” řekl Fiala.

Situaci vidí trochu jinak předseda Pirátů Ivan Bartoš. “Zásah nepovažuji za něco, co by vedlo k vyřešení situace či donutilo kohokoliv k dodržování lidských práv a plnění mezinárodních dohod. Lidem v Sýrii se neuleví vojenským zásahem, ale politickým řešením,” uvedl Bartoš.

Podobně to vidí i předseda ČSSD Jan Hamáček. “Chemický útok v Dúmá je odsouzeníhodný. Odpovědí ale není ukázka síly bez mandátu RB OSN. Řešení syrského konfliktu se tak bohužel odkládá stejně jako spolupráce mocností na jeho hledání,” sdělil Hanáček.

Ostřeji proti útoku vystoupili komunisté. “Jednoznačně odsuzuji útok USA, Británie a Francie v Sýrii. Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí a právě tento útok může mít katastrofický dopad” uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

USA, Francie a Velká Británie daly nočním raketovým útokem na Sýrii (syrskému prezidentovi Bašáru) Asadovi, ale i celému světu, jasný vzkaz, že použití chemických zbraní proti občanům je překročením Rubikonu a nemůže zůstat bez reakce Západu. Odpovědnost za stav v Sýrii nese Asad a jeho spojenci Rusko a Írán,” je toho názoru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je podobného názoru. “Raketové útoky spojenců považujeme za silný varovný signál o tom, že používání chemických zbraní – nota bene proti civilistům – je nepřijatelné,” řekl šéf lidovců.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme