Student na Sibiři prý musí kvůli internetu pro online výuku šplhat na strom

14. listopadu 2020·Zprávy·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Ruský student si postěžoval gubernátorovi Omské oblasti na Sibiři, že kvůli distanční výuce musí šplhat do korun stromů, protože jinak se na venkově k internetu nepřipojí. Patří totiž k vysokoškolákům, kterým úřady na pokyn gubernátora nařídily učit se na dálku z domova. V koruně břízy, ze které adresoval i svou stížnost gubernátorovi, ale v sibiřských mrazech již onemocněl zápalem plic.

“Musím chodit do lesa, 300 metrů od vsi (Stankeviči) a šplhat na břízu. Jsem tu ve výšce osmi metrů,” řekl Alexej Dudoladov v příspěvku na internetu adresovaném gubernátorovi Alexandru Burkovovi. Ve vsi samotné je totiž internet tak slabý, že nezvládá zátěž, a tak musí mladík do lesa na strom, aby se mohl připojit k aplikaci, jejímž prostřednictvím se výuka na akademii vodní dopravy odehrává.

Kdyby se nepřipojil, měl by neomluvenou absenci. A že připojení z břízy funguje, si už dříve vyzkoušel jako bloger. “Jenže teď už není máj a musím obětovat své zdraví. Už jsem onemocněl oboustranným zápalem plic,” postěžoval si student.

Úřady údajně slíbily studentovi, že pro něj vypracují individuální studijní plán. “Při přechodu na distanční výuku samozřejmě vznikají problémy tam, kde spojení po internetu není dost spolehlivé. Trápí to pedagogy, děti, rodiče i nás. V takové situaci se ocitl i Alexej Dudoladov. Správně na problém upozornil. Škoda jen, že se neobrátil přímo na pedagogy,” uvedly oblastní školské úřady.

Převedení studentů na distanční výuku je v ruských regionech jedním z opatření, která mají omezit šíření nákazy koronavirem.

Zprávy - další články

Doporučujeme