Studenti Karlovy univerzity žádají zrušení kolonky pohlaví. Petice sbírá stovky podpisů

11. října 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Zrušení kolonky s pohlavím, možnost vybrat si, jakými zájmeny a gramatickým rodem budou oslovováni a používání jména jejich vlastního výběru. To požadují studenti Karlovy Univerzity v petici, která má v současnosti zhruba pět set podpisů. 

Podobně jako v minulosti na zahraničních univerzitách, i studenti na české Karlově Univerzitě požadují změnu v přístupu univerzitního systému k pohlaví.

Univerzita Karlova v současnosti testuje novou verzi studentského informačního systému. Při té příležitosti přišli někteří studenti s ideou, že je potřeba některé věci změnit od podlahy.

Cílem nové petice je odstranit z elektronického indexu kolonku pohlaví a přidat dvě nové, ve kterých by si studenti vybrali, jakými zájmeny a jakým jménem chtějí být oslovováni. Díky tomu by se na univerzitě měli všichni cítit “vítanější”.

“Prvním z údajů by bylo pole se studentem*studentkou upřednostňovanými zájmeny a rodem oslovení (ženským/mužským/neutrálním). Druhým polem by potom bylo ‚zobrazované jméno‘, jež by se mohlo lišit od legálního,” stojí v textu petice. Mnoho studentů totiž podle jejích autorů používá jiné jméno, než které mají zapsané v profilu a to pak vede k nepříjemným situacím.

“Pokud by toto pole mělo zůstat součástí profilu z důvodů identifikace, myslíme si, že by mělo být i nadále pouze neveřejné. Riziko ve zveřejnění spatřujeme například v jednoznačném rozpoznání studentů*studentek, u kterých se jejich upřednostňované oslovování neshoduje s pohlavím uvedeným na občanském průkazu,” uvádí petice.

Vedení Karlovy univerzity zatím podle informací médií petici neobdrželo. “Vedení je případně připraveno vzít náměty obsažené v petici k diskusi. Pokud budou relevantní a ku prospěchu věci, bude se jimi seriózně zabývat,” vyjádřil se pro Právo mluvčí univerzity Václav Hájek.


Zprávy - další články

Doporučujeme