STUDIE: Dětem nevadí sexuální orientace rodičů, ale homofobie

20. června 2017·Zprávy·Redakce

Pro děti z rozvedených rodin, jejichž matka si našla ženu či otec muže, sexuální orientace rodičů nepředstavovala zásadní problém. Ubližovaly jim hlavně projevy homofobie v okolí i ve společnosti, s nimiž se museli chlapci a dívky vyrovnávat. Výsledky pilotní studie mezi dětmi homosexuálních rodičů a sociálními pracovníky na tiskové konferenci představila Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD. Podle autorek česká zjištění odpovídají údajům ze zahraničních výzkumů.

“Chtěly jsme zjistit, jak se žije dětem, které zjistily, že jejich rodič je gay, lesba nebo transgender osoba. Ptali jsme se, jaké to je, co na to spolužáci a okolí, jaké změny by se měly udělat,” popsala jedna z autorek Petra Kutálková.

Autorky podrobně zpovídaly čtyři dívky a čtyři hochy od 11 do 26 let. Rozhovory vedly i se sedmi sociálními pracovnicemi, které mají s rodinami partnerů stejného pohlaví zkušenosti.

Podle Kutálkové se jak děti, tak sociální pracovnice z odborů na ochranu dětí (OSPOD) shodovaly na tom, že sexuální orientace rodiče nebyla vlastně problém. Ten představovala homofobie. Výpady se neobjevovaly ani tak v nejbližším okolí, jako spíš v médiích a na sítích. Byly to třeba výroky i některých poslanců a poslankyň, popsala Kutálková.

Podle výsledků studie chybí podpůrné služby, které by mohly děti z rozpadajících se domácností využívat. Podle autorek je v Česku zatím minimum informací o tom, jak by se mělo k rodinám po coming outu (okamžik, kdy osoba přestane svou orientaci tajit před okolím) rodičů přistupovat.

Nevědí to vždy ani profesionálové. Rodiče se odborů na ochranu dětí (OSPOD) obvykle bojí. Mají strach, že o potomky přijdou. Podle dotazovaných sociálních pracovnic je nutné obraz OSPODů změnit. Upozorňovaly také na to, že je potřeba podporovat legislativní změny, aby měly děti z rodin dvou matek či dvou otců stejná práva jako chlapci a děvčata z ostatních rodin. Chybí i dětské kluby, kde by se děti mohly podělit o své zážitky a starosti kolem nové situace a coming outu rodičů.

Podle dětí i sociálních pracovnic tyto nové rodiny, kde jsou dvě matky či dva otcové, nejsou viditelné. Neobjevují se v reklamách, televizi a učebnicích. Podle Zdeňka Slobody z PROUDu školní knihy zachycují a politici vidí jen ideální rodinu, a to biologické rodiče a syna a dceru.

“V ČR se rozpadá polovina vztahů. Je statisticky normální, že rodiny jsou rozvedené a znovu rekonstruované. Neustále se předkládá ideál, který není reálný skoro pro polovinu populace,” řekl Sloboda. Podotkl, že děti vyrůstají nejen v domácnostech s novými partnery svých rodičů, ale často jen s matkou či otcem, s prarodiči či pěstouny.

Podle druhé z autorek studie Magdaleny Skřivánkové zdůrazňování ideálního modelu dětem z ostatních rodin situaci zhoršuje. “Od počátku mi někdo bude říkat, že nejsem v pořádku, protože mám jen mámu, nebo se o mně stará jen babička. Nemám pak rovnou startovací pozici,” podotkla Skřivánková.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme