Zemanova kritika ČT je útok na její nezávislost, tvrdí Jan Svěrák

11. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Režisér Jan Svěrák v sobotu označil kritiku České televize v inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana za největší útok na její nezávislost od televizní krize v roce 2000. Před zahájením přímého přenosu z Rudolfina, kde se dnes večer rozdávají filmové ceny Český lev, přečetl u pultíku na jevišti text nazvaný Pět vět na obranu České televize. Vyzval v něm politiky k zastání se České televize a jejímu zachování jako nezávislého média. Mezi přítomné hosty pak rozdal podpisové archy.

Prezident ve čtvrtek v inauguračním projevu obvinil Českou televizi, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Kromě televize Zeman obvinil i další média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Představitelé ČT jeho nařčení odmítli, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

Mluvčí České televize Karolína Blinková po projevu označila rétoriku zaměřenou proti veřejnoprávním médiím a jejich nezávislosti za nepřijatelnou. “Absolutně odmítáme jakékoli útoky na novináře a nezávislost médií, a to zvlášť po aktuálních událostech na Slovensku, a obzvláště z úst nejvyššího ústavního činitele České republiky,” připomněla nedávnou vraždu novináře Jána Kuciaka na Slovensku.

Někteří politici označili Zemanův projev za útok na svobodu slova. Miroslava Němcová (ODS) po útoku na média z Vladislavského sálu odešla a připojili se k ní i někteří další poslanci a senátoři. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Zeman ponížil akt složení prezidentského slibu “na úroveň politické taškařice”. “Buďme rádi, že to nebylo možná ještě horší,”uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle něj se v době po zavraždění slovenského novináře Zeman nemusel navážet do médií, která mu nejsou po chuti. Předseda SPD Tomio Okamura naopak dal prezidentovi za pravdu a předseda ČSSD Jan Hamáček na twitteru sdělil, že mu bylo ctí se inaugurace zúčastnit.

Na středu 14. března je na podporu České televize a svobody slova svolávána na sociálních sítích demonstrace s názvem “Zemane – ČT nedáme!”. Má se konat od 19:00 na Václavském náměstí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme