Světoví tenisté údajně manipulovali zápasy! Úplatek nabízeli i Djokovičovi!

18. ledna 2016·Zprávy·Redakce

Velkému skandálu čelí na začátku nové sezóny mužská tenisová asociace ATP. Údajně zametala pod koberec podezření proti hráčům z manipulování zápasů. V minulosti se přitom vyšetřování týkalo i šestnácti tenistů z první padesátky světového žebříčku!

Všem těmto hráčům přitom bylo povoleno pokračovat v kariéře. A podle portálu BuzzFeed News se osm z těchto podezřelých hráčů účastní Australian Open, které dnes začalo. BBC a BuzzFeed News mají údajně dokumenty z vyšetřování v roce 2007. Z nich má vyplývat, že skupiny sázejících v Rusku, v severní Itálii a na Sicílii sázely statisíce dolarů na tenisové zápasy, které měly být zmanipulované. Tři z těchto zápasů se prý týkaly Wimbledonu. Jména hráčů servery neuvedly.

S pokusem o úplatek se setkal i Novak Djokovič, současná světová jednička. Mělo se to stát před deseti lety v ruském Petrohradu, kde mu nabízeli 110 tisíc liber za vypadnutí v prvním kole turnaje. “Nebyl jsem osloven přímo, ale skrze lidi, s kterými jsem tehdy spolupracoval. Samozřejmě jsme na to nepřistoupili. S něčím takovým jsem nikdy nechtěl a ani nechci mít nic společného. Někdo to může považovat za dobrou příležitost, ale pro mě je to zločin!” prohlásil.

Podle důvěrného sdělení tenisového vedení z roku 2008 se vyšetřování týkalo 28 tenistů, ale nikdy nenásledoval trest. Od roku 2009 platí nový antikorupční kodex a zástupci ATP tvrdí, že předchozí porušení podle něj nemůže být trestáno. Vyšetřování v minulosti skončilo sankcemi pro 18 tenistů a šest z nich dostalo doživotní zákaz. 

AUDIO: Rudův song pro tenisové legendy! Za to by měl prezident dávat medaile

Zprávy - další články

Doporučujeme