Svou tetu chtěl zavraždit palcátem, soud Pavlovi N. snížil trest na 8 let

4. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nesouhlasí s mimořádným snížením trestu pro Pavla N. z Přerova, jenž plánoval vraždu tety. Zeman proto podal dovolání, o kterém bude rozhodovat Nejvyšší soud. ČTK se s jeho obsahem seznámila. Olomoucký krajský soud poslal Pavla N., jenž vinu popíral, na 13 let do vězení, Vrchní soud v Olomouci ale verdikt zmírnil na osm let. Pavel N. se v jiné kauze zodpovídá z dvojnásobné vraždy z roku 2009, těla manželů dosud nebyla nalezena. Vleklou záležitost řeší Krajský soud v Ostravě.

V případu plánované vraždy tety činila zákonná sazba 12 až 20 let vězení. Pro mimořádné snížení nebyly podle Zemana důvody. Poukázal na sofistikovanou a důkladnou přípravu vraždy, na Pavla N. snahu získat alibi, zmást vyšetřovatele a svést vinu na někoho jiného.

“Z hlediska povahy a závažnosti jednání soudy nezjistily žádnou mimořádnou okolnost, jež by čin obviněného posouvala pod běžnou hranici trestnosti srovnatelných jednání,” stojí v dovolání. Vrchní soud v Olomouci podle Zemana své rozhodnutí o mimořádném snížení trestu dostatečně nezdůvodnil.

Teta Pavla N. spravovala majetek po jeho zavražděném otci. Vraždu začal N. podle obžaloby plánovat na podzim roku 2015, kdy mu soud nařídil, aby se vystěhoval z domu. Měl postupně několik verzí, jak čin spáchat, nakonec údajně určil jako vražednou zbraň palcát. Pomoci mu měla jeho známá, právě ona ale nakonec plán oznámila policii, a stala se tak korunní svědkyní. N. její slova popíral a tvrdil, že šlo o křivé obvinění.

Pavel N. stanul před soudem poprvé již v červnu 2011 kvůli obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky. Pár zmizel v listopadu 2009, zůstaly po něm jen krvavé stopy na zdech v domě. Olomoucký krajský soud Pavla N. třikrát zprostil obžaloby z vraždy manželů, rozhodnutí vždy zrušil vrchní soud. Kauza se nakonec dostala k jinému senátu do Ostravy. Nový verdikt zatím nepadl.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme