Taxikáři se sjeli na Václavské náměstí protestovat proti Uberu

27. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pražští taxikáři se v úterý v poledne sjeli na Václavské náměstí protestovat proti službám typu Uber a Taxify. Část z nich se shromáždila u sochy svatého Václava a další jezdili okolo náměstí a zkomplikovali tak dopravu. Akci pořádá Sdružení českých taxikářů (SČT) podporované některými dispečinky. Taxikáři považují řidiče Uber za černé taxikáře a v uplynulých týdnech uspořádali protesty, při kterých blokovali dopravu v Praze. Firma slíbila, že svou činnost zlegalizuje.

“Chceme dát najevo, že tady jsme. Uber něco slíbil premiéru (Andreji Babišovi) a primátorce (Adrianě Krnáčové), ale zatím se nic neděje, tak chceme upozornit, že tady stále jsme,” řekl před protestní akcí ČTK mluvčí SČT Lukáš Pelikán.

Taxikáři několik týdnů protestují proti řidičům jezdícím pro Uber či Taxify, kteří nemusí mít například taxametr ani označené vozidlo. V uplynulých týdnech se firma Uber dohodla s premiérem a primátorkou, že řidiči budou míst taxikářské zkoušky a budou evidovat tržby.

Někteří taxikáři dnes postávali v prostoru pod sochou svatého Václava. Na zaparkovaná auta umístili transparenty jako Stop nelegálním dopravcům nebo Primátorka říká: ne nelegálním platformám. Proč ale nekoná? Hesly měli polepena svá auta rovněž taxikáři ve vozech, kteří kroužili v prostoru mezi sochou a tzv. podkovou nad tramvajovými kolejemi uprostřed náměstí.

Velký protest v Praze taxíkáři uspořádali naposledy 1. března. S cílem poukázat na nerovné podmínky udělali v únoru čtyři pomalé jízdy Prahou, kdy stovky aut blokovaly dopravu.

Pro Uber jezdí asi dvě tisícovky řidičů. Uber v Praze využívá podle firmy 300.000 lidí, což znamená nárůst počtu zákazníků za poslední rok o 60 procent. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na 2000 lidí, z toho však 90 procent má i jiný zdroj příjmu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme