Tepličtí prvňáčci se dočkali mnoha urážek! Škola díky sbírkám získala statisíce

3. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Deník

Fotografie prvňáčků na Základní škole Plynárenská v Teplicích vyvolala řadu nenávistných reakcí na sociálních sítích. Po několika měsících má ale kauza dobrý konec. Díky sbírce se podařilo vybrat několik set tisíc, které škola využije na vybavení i na nové tablety pro děti.

Kauza odstartovala na začátku listopadu minulého roku, kdy škola na sociální síti zveřejnila fotografii prvňáčků tamní základní školy. Pod fotku napsali lidé nenávistné komentáře a někteří z nich označovali romské děti za teroristy. “Ještě, že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí,” napsal nevybíravě jeden z uživatelů.

Po dlouhých měsících se však škola dočkala zadostiučinění. Lidé, kterým se agresivní chování nelíbilo, přispěli do sbírek a pomohli tak pro školu vybrat zhruba milion korun. “Sbírka proběhla, peníze jsme dostali, postupně je uvolňujeme na to, na co jsou určené. Jedna část je v podstatě splněná, to jsou tablety, které děti obdržely na závěr školního roku, ostatní věci jsou ještě v jednání,” uvedla pro Blesk Zprávy ředitelka Základní školy Plynárenská Marcela Prokůpková.

Paralelně probíhaly dvě sbírky. Jednu organizoval Patrick Zandl, internetový podnikatel, a druhou společnost Romea. Zandlovi se podařilo vybrat téměř 600 tisíc korun a Romee 450 tisíc.

Nás to překvapilo, jedním z našich cílů bylo vybrat peníze, druhým, možná ještě významnějším, bylo ukázat, že je tady skupina lidí, které se projevy nenávisti nelíbí a umí to dát najevo. Překvapilo nás, jaký zájem to strhlo, a jak lidi peníze posílali, jednak přes nás, jednak přes Patricka Zandla. My jsme vybrali 450 tisíc, půlka šla škole,” sdělil ředitel společnosti Romea Zdeněk Ryšavý s tím, druhá půlka peněz půjde na stipendijní program pro romské děti, které tak mohou studovat vysněnou školu.

Dostáváme se k tomu, že se na kampaň vybralo kolem milionu, to je jasný signál části společnosti, které se to nelíbilo a vyjádřila se,” dodal Ryšavý.

Škola se neformálně zavázala investovat peníze do tří oblastí. Prvňáčci dostanou tablety a novou počítačovou učebnu. Podporovat se také budou jejich volnočasové a sociální aktivity včetně poznávacích cest a zájezdů do zahraničí. Určitá částka půjde i do žáků devátých tříd, aby jim škola usnadnila přechod na střední školu. Poslední oblastí jsou pedagogové, na které čekají mentoringové kurzy.

Zprávy - další články

Doporučujeme