Tereza H. poslala do ČR dopis: V lednu jsem to chtěla skončit, šokovala

25. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Tereza H. zadržená v Pákistánu kvůli pokusu převézt 9 kilogramů heroinu přes hranice poslala do České republiky pětistránkový dopis. Slova adresovaná deníku Blesk poprvé naznačují, že situaci dívka nenese úplně dobře. Otevřeně promluvila o ponižování či o myšlenkách na sebevraždu.

Na hlavu Terezy H., kterou 10. ledna zadrželi kvůli pašování heroinu v pákistánském Láhauru, se pravidelně snáší vlna ostré kritiky. Ačkoli měla na záběrech z prvních jednání slzy v očích a celkově působila sklesle, časem ale obrátila a najednou vypadala mnohem sebevědoměji. Bývá jí proto vyčítáno, že za svůj zločin nijak netrpí a že si vlastně všechnu tu mediální pozornost docela užívá.

Teď se však prostřednictvím svého právníka rozhodla spojit s českými médii a poslala deníku Blesk pětistránkový dopis, v němž zodpověděla několik dotazů. A z jejích slov vyplývá, že rozhodně není bez starostí.  “Není to tak. Nebudu ale vykládat, jak to psychicky nezvládám. Jak mě tady ze začátku ponižovali a jak jsem to chtěla v lednu celé ukončit! Lidé si řeknou, že si za to můžu sama. A z poloviny budou mít pravdu – měla jsem zůstat doma!” uvedla Tereza v dopise.

Na dotazy kolem svého zdravotního stavu odpověděla, že ji trápí pouze občasné bolesti břicha a vysoké teploty. „Máme tady paní doktorku. Beru prášky proti alergii, občas na bolest zubů a sirup na žaludek,“ sdělila.

Tereza se rozhodla také důrazně vyvrátit spekulace, že by celou situaci nebrala dost vážně. “Jsem pozitivní člověk a vše beru s humorem. Mé motto je: NADĚJE UMÍRÁ POSLEDNÍ. Až mi dá soudce trest smrti, nebo život ve vězení, pak teprve budu brečet a třeba i na kameru. Zatím se snažím myslet na to, že tam venku, u nás na mě čekají, a to mě drží!” napsala otevřeně. O tom, jak vysoký trest ji může čekat, nemá dívka zatím ani ponětí. Podle odborníků by se mohlo jednat o 14 let.

Ministerstvo spravedlnosti České republiky se s Pákistánem snaží uzavřít dohodu o vydávání vězňů a Tereza by se tak mohla brzy vrátit do rodné vlasti. Nutnou podmínkou by ovšem bylo, aby si vyměřený trest odseděla celý.

Zprávy - další články

Doporučujeme