Těžké batohy nemusí dítěti ničit záda, tvrdí vědci: Stačí dodržovat jednu věc

5. září 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Asi každý z nás si moc dobře pamatuje z vlastních školních let, že školní batohy a aktovky někdy mohou být pořádně těžké. Leckterý rodič dokonce převážil nálož, kterou jeho potomek denně nosí tam a zpět a z výsledku byl upřímně zděšený. Pro budoucí generaci chceme všichni to nejlepší a proto samozřejmě nechceme dětem zničit záda již v útlém věku. Podle vědců se však můžeme všichni uklidnit. 

Ani mnohakilogramové aktovky našim dětem zdraví zřejmě neničí. K záležitosti se rozhodl s příchodem nového školního roku vyjádřit Dr. Michael Holmes z univerzity v Ontariu v Kanadě. Podle něj nemusí rodiče utrácet enormní částky za speciální brašny a nemusí se ani v noci budit s děsem ze spaní, že jejich dítě bude ještě před dovršením dospělosti kompletně zmrzačené ze školního batohu.

Podle vědce neexistují důkazy o tom, že by běžné aktovky poškozovaly dětem páteř a křivily záda. Bohatě podle něj stačí, když děti svou aktovku budou nosit poctivě na obou ramenech. Váha se tak rovnoměrně rozloží a neměla by představovat žádné riziko. Pokud však koupíte brašnu, která je jen na jedno rameno, můžete si skutečně zadělávat na problém.

“Je potřeba ho nosit správně. Všichni jsme vinní tím, že si batohy házíme jen na jedno rameno a jdeme, takže ani ten nejlépe navržený batoh a poučování nepřebije lidskou povahu,” uvedl pro britský Daily Mail.

Životní styl - další články

Doporučujeme