Tisíce lidí vyrazily z Hradčanského náměstí, žádají demisi premiéra

17. listopadu 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Z Hradčanského náměstí se 17. listopadu 2018 vydal protestní průvod proti premiérovi Andreji Babišovi přes Národní třídu na Staroměstské náměstí, kde od 16:00 spolek Milion chvilek uspořádá demonstraci proti Babišovi nazvanou Demisi! Před průvodem ne konalo shromáždění nazvané Proti lži a nenávisti spojené s protestem Romů proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů.

 Z pražského Hradčanského náměstí vyrazily před 15:00 odhadem tisíce lidí, kteří žádají odchod Andreje Babiše (ANO) z funkce premiéra. Míří na Staroměstské náměstí, kde bude demonstrace pokračovat. Vidět jsou české vlajky i vlajky EU, další lidé nesou transparenty, například s nápisem "Odstup, satane", skandují "Demisi, demisi!" Akci pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii.

Demonstranti vyšli do ulic kvůli situaci z posledních dní. Server Seznam Zprávy zveřejnil video se synem premiéra Andreje Babiše (ANO). V něm Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho lidé z otcova okolí drželi na Krymu, protože si jeho otec přál, aby zmizel kvůli kauze Čapí hnízdo. Otec i syn v případu Čapí hnízdo čelí obvinění z dotačního podvodu. Premiér Babiš odmítá, že by byl jeho syn unesen, podle něj je psychicky nemocný. Současné dění předseda vlády opakovaně označil za připravenou kampaň, která ho má dostat z politiky.

“Sešli jsme se zde, abychom se postavili za slušné Česko,” řekl lidem zástupce spolku, který demonstraci organizuje. Kritizoval propad politické kultury a nedávné premiérovo vyjádření, že nikdy neodstoupí. “Ve slušných zemích je zvykem, že když někdo udělá průšvih, odstoupí,” uvedl.

Už ve 13:00 začalo na Hradčanském náměstí menší shromáždění nazvané Proti lži a nenávisti, spojené s protestem Romů proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů. Podle jednoho z řečníků Zeman podněcuje český národ k rasové nenávisti. “Rozděluje občany na kategorie a tábory,” řekl muž. Žádal, aby se Zeman všem českým Romům veřejně omluvil. Chtěl také, aby Ústavní soud přezkoumal, jestli SPD Tomia Okamury neporušuje ústavní zákon.

Prezident v září v Olomouckém kraji řekl, že rozhodně není přítelem komunismu, ale že tehdy Romové museli pracovat. “A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,” prohlásil Zeman v Kojetíně. “Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,” dodal Zeman. Prezidentova slova již dříve kritizovalo Evropské centrum pro práva Romů (ERRC), podle něj takové výroky ohrožují demokratické hodnoty a jsou rasistická. V reakci na Zemanovy výroky Romové na facebooku také již dříve zveřejnili stovky svých fotografií z pracovního prostředí.

Zprávy - další články

Doporučujeme