To je šikula! Šimpanz v Číně pral ve výběhu tričko, odkoukal to od chovatelky

3. prosince 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Chongqing Lehe Ledu Park

Šimpanzi jsou svou inteligencí proslulí, přesto se však jednomu primátovi v Číně podařilo překvapit i svou chovatelku. Opičák se totiž chopil mýdla a začal prát bílé tričko ve svém výběhu poté, co to od ženy odkoukal. Jeho snažení zachytila kamera, informoval na svém webu britský bulvární deník Daily Mail.

Pozoruhodná příhoda se odehrála minulý pátek v zoologické zahradě Le-che Le-tu v Čchung-čchingu v jihozápadní Číně. Mluvčí zoo uvedl, že osmnáctiletý samec Jü-chuej rád pozoroval svou chovatelku, když prala oblečení, a začal ji napodobovat.

Chovatelka se ale chtěla přesvědčit, zda šimpanz praní opravdu odkoukal, a tak mu do výběhu k malému kamennému bazénku s vodou dala bílé tričko, mýdlo a kartáč. Jakmile byli Jü-chuej s jeho sedmnáctiletou sestrou opět vpuštěni do výběhu, zamířil samec přímo k tričku a začal prát.

Tričko opakovaně namočil do vody a několikrát ho namydlil, zatímco jeho sestra vše sledovala z nedaleké prolézačky. Když se na tričku vytvořilo dostatečné množství pěny, tak ho Jü-chuej opláchl, vyždímal a položil na stranu. Zřejmě ho tak však tuze bavilo, protože po chvíli postup zopakoval. Celá akce, během níž chovatelka oběma šimpanzům připravila potravu, trvala zhruba půlhodiny.

Dříve v tomto roce se neobvyklým koníčkem proslavila také osmnáctiletá samice šimpanze Mej Su. Ta naopak odkoukala zametání. Video, na němž si koštětem zametá v kleci, obletělo internet. Zaměstnanci lesní zoo v Šen-jangu na severovýchodě Číny uvedli, že Mej Su má inteligenci asi tříletého dítěte. Uvědomili si to prý, když se nesnažila ukousnout víčko od lahve s vodou, ale prostě uzávěr odšroubovala.

DNA člověka a šimpanze jsou z 99 procent shodné, což z těchto primátů dělá nejbližší žijící příbuzné lidí.

Na celou záležitost se mrkněte na videu:

Zprávy - další články

Doporučujeme