To nejlepší z kampaní: Polosyřan proti cizincům a Běhounek jako superhrdina?

27. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook

Blíží se volby do obecních zastupitelstev a kandidáti se proto usilovně snaží, aby voliče upoutali právě oni. Nutno podotknout, že některé kampaně veřejnost opravdu zaujaly. Lidé se na internetu baví například nad "obchodníkem s chudobou" Marcelem Běhounkem (ČSSD), který vystupuje jako superhrdina, nebo nad polovičním Syřanem Raduanem Nwelatim (ODS), který chce zpřísnit podmínky pro cizince.

Už 5. a 6. října budou moci voliči vyjádřit svůj názor a hlasovat ve volbách do obecních zastupitelstev. Není proto divu, že se kandidáti snaží, aby k sobě přitáhli jejich pozornost. A jak už to tak bývá, občas se to nepovede úplně tak, jak tvůrci zamýšleli – některé kampaně slízly vlnu pobavených reakcí.

Patří mezi ně například komiksově laděná předvolební kampaň ČSSD z Ústí nad Labem. Politiky na ní najdeme vtipně vyobrazené jako superhrdiny. Co však českou veřejnost zaujalo z jejich kandidátky nejvíc, je fakt, že jedním ze “superhrdinů” je kontroverzní politik Marcel Běhounek, který byl v minulosti nařčen z “obchodování s chudobou”.

Běhounek totiž v Ústí nad Labem pronajímá byty sociálně slabým, jeho ceny však podle slov nájemníků dalece přesahují běžné nájmy v lokalitě. O budovy se navíc prý odmítá starat a nájemníky tak nechává v otřesných podmínkách. Běhounek se již v minulosti obhajoval tím, že má domy na hypotéku a že pronajímat byty není trestné.

Dalším, kdo to trochu schytal, je primátor Raduan Nwelati (ODS) kandidující v Mladé Boleslavi. Nwelati, který je po otci syrského původu, totiž zaujal svým přístupem k cizincům. “Boleslav je Boleslaváků,” píše na plakátech a vyžaduje “nulovou toleranci cizincům, kteří nedodržují naše zákony”. “Chceš tu pracovat? Dodržuj pravidla! Jinak tě tu nechceme!” uvádí na billboardech.

A posměváčci si posvítili i na Josefa Bohatce (KSČM). který chtěl kandidovat do senátu za Svitavy. Jeho plány mu totiž měla narušit jízda pod vlivem alkoholu. Svou kandidaturu následně stáhl “z osobních důvodů”. “Zásadní problém byl, že v pracovní době ve služebním autě nadýchal zbytkový alkohol, což je i pracovněprávní problém a to bylo řešeno. Je správné, že byl odvolán, není vhodné, aby takový člověk byl senátorem,” uvedl Deník vyjádření anonymního zdroje.

“Po čtvrteční inkvizici v Pardubicích jsem už jen obyčejný dělník, nekandiduji nikdy už nikam,” vyjádřil se po jednání výboru na sociálních sítích Bohatec. “Je to můj prů*er a je mi to líto, cítím se hrozně. Běžným lidem jsem to schopen vysvětlit, je mezi nimi spousta se stejným problémem. Ale vláčení vlastními se fakt už vydržet nedalo, připadal jsem si jako kdybych zabil nejmíň čtyři lidi,” uvedl.

Jednou z mnoha dalších perliček je i kandidatura kontroverzního Davida Ratha. Nepravomocně odsouzený exhejtman se totiž uchází o místo v Senátu za Litoměřice, město, ve kterém si odseděl 18 měsíců ve vězení. Pokud by byl zvolen, získal by imunitu a vyhnul by se trestu 8,5 roku odnětí svobody, kterému nyní čelí.

Zprávy - další články

Doporučujeme