Tohle svým přátelům neposílejte! Jeden znak dokáže rozhodit celý iPhone

16. února 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Uživatelé nedávno odhalili nečekanou chybu v systému iOS 11. Stačí totiž ve zprávě poslat jeden jediný indický znak a drahocenný iPhone se vyřadí z provozu. Společnost Apple již na odstranění chyby pracuje.

Systémová chyba vyřadí vaše zařízení z provozu poté, co přijme ve zprávě konkrétní znak. Může být poslaný skrz SMS zprávu, Messenger, WhatsApp, Gmail, Twitter, e-mail či jinou aplikaci, na tom nezáleží. Jakmile iPhone zprávu zaznamená, přestane pracovat. Nejedná se přitom o žádný virus. Znak, který chybu působí, je obyčejné písmeno v telugském jazyce, kterým hovoří zhruba 70 milionů lidí v indickém státě Ándhrapradéš.

Jedinou možností, jak chybu z telefonu odstranit, je zobrazit si zprávu obsahující daný znak na jiném zařízení a smazat ji. Ani to však není univerzální řešení. Znak se může objevit například mezi notifikacemi, odkud ho jen tak neodstraníte. Pokud se tak stane, iPhone se zasekne v nekonečné smyčce restartů. Není možné ho nadále používat a musí být předán do servisu.

V historii společnosti Apple to není první podobná závada. Před dvěma lety například uživatele telefonů a počítačů od této značky trápil odkaz na jednu webovou stránku, který dokázal shodit celý operační systém přístroje. Naštěstí pro českou veřejnost, v našich končinách není úplně běžné používat při konverzaci telugštinu. Vtipálci a záškodníci se ovšem najdou všude…

Zdroj: Twitter

Zprávy - další články

Doporučujeme