Tragédie na Orlíku: Mladík, který na skútru usmrtil Simonu (18), dostal podmínku!

5. června 2017·Zprávy·Redakce

facebook

Za tragédii na orlické přehradě uložil dnes písecký soud mladíkovi podmíněný trest na tři roky. Svým vodním skútrem narazil do lodě, na níž plula se svým přítelem osmnáctiletá dívka. Na následky střetu záhy umřela. Devatenáctiletý Christoph Steinert, jenž skútr řídil, podle státního zástupce způsobil usmrcení z nedbalosti. Rozsudek není pravomocný.

Odborné stanovisko, které v květnu prezentoval před soudem pracovník státní plavební správy, tvrdí, že tragickou nehodu zavinil řidič skútru. Podle posudku měl dát Steinert přednost lodi, na níž byla dívka se svým přítelem.

Devatenáctiletý obžalovaný se loni v červenci se svým kamarádem koupal v místech pod orlickým zámkem, když si všimli, že se k nim blíží výletní parník. “Proto jsme sedli na skútr a loď objeli. Z její druhé strany však plula pramice,” uvedl v dubnu před soudem mladík. Skútr se s plavidlem srazil za zádí parníku. “Ta pramice se najednou proti nám vyřítila, snažil jsem se jí vyhnout,” řekl Steinert.

Obžalovaný odhadoval, že v době střetu jel skútr rychlostí maximálně 40 kilometrů za hodinu. Steinert vlastní průkaz povolující řízení malých plavidel. Dodal navíc, že na vodním skútru jezdí už několik let. Přítel usmrcené dívky před soudem tvrdil, že skútr jel rychleji. Podobně vypovídali i kapitán a lodník z výletního parníku.

Nehoda nastolila otázku bezpečnosti na vodních plochách, kde mohou jezdit lodě bez rychlostního omezení. V reakci na srážku vzniklo kvůli ochraně plavců ve vodních nádržích Orlík a Slapy 16 ploch vymezených pro koupání. Nesmějí do nich motorová plavidla a navíc se mohou i v okolí těchto míst pohybovat maximálně desetikilometrovou rychlostí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme