Trend letošní zimy, skialpinismus. Poptávka je několikanásobně vyšší než v minulých letech

21. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Příznivých sněhových podmínek v Krkonoších, kde leží až 80 centimetrů sněhu, využili 16. ledna 2021 skialpinisté. Na snímku jsou skialpinisté na turistické cestě na Zlaté návrší. (Foto: ČTK)

Uzavření sjezdovek výrazně zvýšilo zájem lidí o skialpinismus. Pro mnohé jde o úplně nový sport. Do Beskyd i Jeseníků míří řada začátečníků. Experti jim radí, aby nepřeceňovali své schopnosti a v případě lyžařských výletů do volné krajiny se nejdříve se skialpinismem seznámili ve speciálním kursu. Také půjčovny podle zjištění ČTK nyní evidují velký zájem o vybavení.

Boom skialpinismu zaregistroval jeden z jeho propagátorů Zbyhněv Kantor z Třince. V Česku byl mezi prvními sportovci, kteří na lyžích stoupali svahem s pomocí speciálních pásů a pak kopce sjížděli. “Poslední dobou vnímám velký zájem o běžecké lyžování a skialp. Dokonce mám takový dojem, že skialpinistou už je skoro každý Čech – lyžař. Poptávka je několikanásobná než poslední pár let zpět,” řekl.

Dodal, že na počátku devadesátých let byla slova jako stoupací pásy, skialpinistické lyže nebo lavinový vyhledávač pro veřejnost neznámými pojmy. Na horách bylo minimum skiaplinistů. Dnes jsou vyhledávané destinace přeplněné a v posledních dnech se to děje i v Beskydech. “Mám dojem, že náš sport zkouší každá věková skupina. Mladí v tom vidí nějaké nové adrenalinové zážitky. Střední zase vypnutí z pracovního stereotypu a ta starší zase nové zimní přírodní toulky,” řekl.

Ještě před časem vlastnil obchod se skialpinistickým vybavením. “Kdyby mi dnes fungoval obchod a půjčovna, tak bych asi nestíhal. Pořád mi volá spousta lidi o radu při koupi, možnost zapůjčení výbavy,” uvedl. Začátečníkům doporučuje aby začínali s někým, kdo už nějaké zkušenosti má. “Poradí s ovládáním výbavy, jak se pohybovat v terénu, kde vůbec nejít,” řekl. Vhodné jsou podle něho i organizované kurzy.

Pořádá je třeba Aleš Urbanec u Ostravy. I on eviduje výrazně vyšší zájem lidí o skiapinismus. “Poznávám to hlavně v půjčovnách, kde pro mé klienty beru vybavení,” uvedl. Formou objednávky přes internet a vyzvednutím zboží přes výdejní okénko funguje půjčovna společnosti Madeja. “Zájem je každopádně vyšší. Půjčují si jak začátečníci, tak i trochu zkušenější. Je to jednak uzavřením sjezdovek, ale i počasím, které je nyní ideální,” řekl dnes ČTK pracovník půjčovny.

Zprávy - další články

Doporučujeme