Třetina Čechů vůbec neřeší možnost vážného úrazu

11. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Češi nejsou připraveni na možnost vážného úrazu, vůbec ji neřeší jeden ze tří. Ti ostatní se spoléhají na pomoc partnera či na vlastní úspory. V případě odškodnění za úraz pouze každý druhý ví o kompenzaci sníženého společenského uplatnění. Nejvíce lidí má vážné obavy z dopravní nehody, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Vindicia.

Více než třetina Čechů nijak dopředu neřeší možnost vážného zranění. Buď se otázkou vůbec nezabývali, nebo spoléhají na to, že peníze získají z pojištění viníka či zaměstnavatele. Každý šestý také tvrdí, že se o něj v nejhorším postará partner.

Alarmující je domněnka, že mají lidé naspořenou dostatečnou částku, aby jim případné zranění pokryla. Při vážném zranění totiž hovoříme i o několikaměsíčním výpadku příjmu a nákladech na léčbu,” uvedl Tomáš Beck z Vindicie, která se zabývá odškodněním. Na své úspory přitom spoléhá každý desátý.

Ohledně odškodného za úraz panuje řada mýtů, lidé netuší, které položky reálně zahrnuje. “Na 90 procent jich správně říká, že odškodné zahrnuje bolestné a náhradu ušlé mzdy. Ale už jen polovina respondentů ví, že má v případě úrazu právo na kompenzaci ztížení společenského uplatnění. To přitom zpravidla bývá daleko vyšší než právě bolestné. Odráží totiž to, jaké dopady má úraz na další život poškozeného,” upozornil Beck.

Češi také často nevědí, že odškodnění zahrnuje doživotní renty či náhradu hmotné škody. Každý desátý se ale mylně domnívá, že má nárok na ozdravné pobyty v zahraničí, odpisy z daní či placení školného pro děti na soukromé škole.

V případě pocitu nespravedlnosti sedm z deseti respondentů tvrdí, že se brání. Skutečnost však bývá odlišná. “V praxi se často setkáváme s tím, že lidé cítí přílišný respekt vůči oficiální instituci, i když je právo na jejich straně. Potvrzuje to skutečnost, že se dva lidé ze tří plně spoléhají na verdikt lékaře a nezpochybňují ho,” podotkl Beck.

Právě u posudkových lékařů, jejichž zpráva má na odškodnění zásadní vliv, může podle něj alternativní posudek znamenat absolutně odlišné posouzení následků úrazu, a následně daleko vyšší odškodnění. “Jde přitom často o rozdíl v řádu statisíců,” poznamenal.

Nejvíce se lidé obávají dopravních nehod, na 42 procent respondentů uvedlo, že z nich má velký strach. Uvědomují si totiž, že zatímco všude jinde se mohou ochránit vlastní opatrností, na silnici jim může ublížit nezodpovědný řidič. Jen každý pátý se velmi obává zranění při pádu na chodníku nebo pracovního úrazu. Nejmenší obavy pak mají z úrazu ve škole, na sportovišti či z pochybení lékařského personálu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme