Třetina mladých lidí ve vztahu zažila násilí, tvrdí výzkum

2. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Třetina mladých lidí, kteří mají zkušenosti se vztahem, zažila ze strany svého partnera násilí. Vyplynulo to z průzkumu centra pro oběti domácího násilí ProFem, který v úterý novinářům představila vedoucí sociálních služeb organizace Dana Pokorná. Dopady násilí ve vztazích mladých lidí jsou podle ní alarmující - anorexie, sebepoškozování či myšlenky na sebevraždu. Je proto podle ní potřeba, aby se s tímto tématem naučili lépe pracovat pedagogové a výchovní poradci.

“Veškerá pomoc v případech partnerského násilí je nyní zaměřená na dospělé. Dopady jsou přitom odlišné. Mladí se s násilím vyrovnávají směrem dovnitř, například sebepoškozováním,” uvedla Pokorná. Z výzkumu vyplynulo, že pouze necelá třetina mladých lidí, kteří jsou ve vztahu vystaveni působení některé z forem násilí, nepocítí žádné dopady na svůj osobní život nebo zdraví. Nejčastějším důsledkem je nemožnost soustředit se na školu či práci, následuje nechutenství a ztráta hmotnosti, 16 procent obětí pak napadají myšlenky na sebevraždu.

Výzkumu ze účastnilo 1000 mladých lidí ve věku od 16 do 26 let. Zhruba 91 procent z nich uvedlo, že má již nějaké zkušenosti se vztahem, řekl Ladislav Klika, ředitel společnosti Mindbridge Consulting, která výzkum spolu s ProFemem uspořádala. Mladí lidé si podle něj stanovili nepříjemné situace počínaje lhaním, omezováním, žárlením až po fyzické či sexuální násilí. S některou ze situací se podle něj setkalo 66 procent, opakovaně pak 55 procent.

Nejčastější formou je násilí psychologické, které se nejvíce projevuje extrémní žárlivostí a přehnanou kontrolou. Následuje fyzické násilí a stalking po rozchodu.

“Nejtypičtějším projevem kybernásilí ve vztazích teenagerů je kontrola a čtení zpráv z partnerova mobilu bez jejich souhlasu. Oběti jsou také opakovaně zahlcovány e-maily, telefonáty a zprávami, a to i po skončení vztahu,” vyplynulo z výzkumu. Mladí více využívají sociální sítě a chytré telefony, což jim kontrolu partnera usnadňuje.

Projekt společnosti ProFem zahrnoval výzkumy v pěti zemích. V Rakousku zažilo násilí 29 procent mladých lidí, kteří mají zkušenosti se vztahem. V Chorvatsku to bylo 30 procent a v Gruzii 32 procent. Nejlépe dopadlo Španělsko, kde se setkalo s partnerským násilím pouze 23 procent mladých lidí, kteří již zažili partnerský vztah.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme