Třetinu internetových útoků v Česku tvoří krádeže hesel

8. října 2020·Zprávy·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock)

Zhruba třetina útoků na internetové uživatele v Česku v září mířila na jejich hesla uložená v prohlížečích. Špionské programy se šíří prostřednictvím e-mailů i v českém jazyce. Uvedla to dnes antivirová společnost Eset. Na první příčce kybernetických hrozeb v Česku je trojský kůň Spy.Agent.CTW. Tento škodlivý kód v posledních měsících mířil primárně na Českou republiku, v srpnu cílené kampaně ustaly, ale v září a říjnu byli útočníci opět aktivní.

Spy.Agent.CTW se zaměřuje na odcizení přihlašovacích údajů, především těch, které si uživatel uložil v prohlížeči. Je schopen vykrádat široké spektrum internetových prohlížečů, včetně Chromu, Firefoxu, Opery či Internet Exploreru. Útočníci své kampaně maskují za zprávy finančního charakteru, logistické dokumenty nebo například objednávky různých služeb či programů. Trojský kůň Spy.Agent.CTW se šířil v příloze s názvem “platební_faktura.exe”.

V druhém zářijovém týdnu jsme zachytili další masivní kampaň, která mířila na Česko. Kromě naší země se tvůrci tohoto škodlivého programu zaměřují také na východní Evropu,” uvedl analytik Esetu Martin Jirkal.

Začátek školního roku se v oblasti internetových hrozeb projevuje podle expertů každý rok. V této době analytici detekují nárůst podvodných reklam, phishingu a spamu.

Stejným způsobem se k uživatelům dostával druhý nejčastěji detekovaný trojský kůň Spy.Agent.AES. Ten se šířil v e-mailu psaném českým jazykem s přílohou “kopie platby09886673.exe”. Kromě Česka byl analytiky Esetu detekován ve větší míře ve Španělsku, Turecku, Japonsku a Austrálii. Do kategorie špiónských programů spadá také Fareit, který byl třetí nejčastější hrozbou v Česku. V ojedinělých případech jej analytici detekovali v příloze e-mailů v českém jazyce s názvem “cenová poptávka 2019.pdf.exe”. Jde o starší kampaň z listopadu loňského roku. Jinak útočil spíše v anglicky psaných zprávách.

Zprávy - další články

Doporučujeme