Tři nové případy koronaviru v Česku. Podle Babiše už je pacientů 15

6. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku nese 6. března 2020 nádobu s biologickým materiálem odebraným v jedné z domácností v Praze. Foto: CTK Photo/Ondrej Deml

V Česku bylo zjištěno 15 případů nákazy novým typem koronaviru. Novinářům to v pátek řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dnešní testy ukázaly tři nové pozitivní případy, dva z nich souvisí s cestováním do Itálie, dodala bez dalších podrobností Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly jsou v Evropě čtyři země, kde se nákaza šíří nekontrolovaně, a to Německo, Španělsko, Francie a především Itálie, kde je v současné době asi 16.500 Čechů.

“Je zřejmé, že musíme být připraveni zejména na to, abychom měli dostatek ventilovaných lůžek, protože v Itálii prošlo jednotkami intenzivní péče 350 lidí,” řekl Prymula. Lůžka s ventilátory jsou potřebná pro pacienty, kterým se rozvinou komplikace, například těžký zápal plic nebo dechová nedostatečnost.

“Najedeme na systém, který bude podobný jako v ostatních zemích. Případy, které jsou pozitivní, ale jejich klinický průběh je naprosto nezávažný, budou izolovány v domácích podmínkách. V nemocnicích budou případy, které budou vyžadovat péči,” dodal náměstek.

Do čtvrtka bylo prokázáno 12 případů, u jednoho dalšího vyšel pozitivně test v soukromé laboratoři a čekalo se na jeho potvrzení z Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu. Z 12 nakažených do čtvrtka byli tři cizinci a lidé z Prahy a Ústeckého kraje.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme