Když se dlužníkům dluhy odpustí, někdo to bude muset zaplatit, uvedl Zeman v Press klubu

11. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Podle prezidenta republiky Miloše Zemana je dluhová amnestie do sto tisíc korun nesmysl, uvedl to v neděli v pořadu Press klub Frekvence 1. Hlava státu se také vyjádřila ke schůzce mezi ním a Donaldem Trumpem, která je podle Zemana zatím v nedohlednu.

Prezident Miloš Zeman reagoval na přípravu žaloby, za kterou stojí senátorský klub Senátor 21, především pak senátor a právník Václav Láska. “Prezidenta budeme žalovat za hrubé porušení Ústavy,” uvedl Láska na začátku února v Press klubu Frekvence 1. Hlava státu prozradila, že se během třiceti let v české politice ničeho nebála. “Proč bych se měl bát nějakého Lásky, o kterém upřímně nevím, co v životě dokázal, pokud vůbec něco dokázal,” uvedl Zeman.

Nejvyšší ústavní činitel také připomenul, že sněmovní podvýbor pro justici konstatoval, že se žádné ovlivňování soudců nekonalo. “Pan senátor Láska si tedy bude muset najít téma,” dodal prezident.

Za nesmysl považuje Miloš Zeman návrh tzv. Oranžového klubu, který sdružuje ženy v České straně sociálně demokratické, jenž se týká dluhové amnestie do sto tisíc korun. “Já jsem ten, který zásadně protestuje vůči toleranci dlužníků, protože si myslím, že tu máme také věřitele,” zdůraznil prezident. Zeman dle jeho slov rozumí tomu, že je zapotřebí omezit honoráře advokátů, exekutorů, ale není zkrátka možné, aby si člověk půjčil sto tisíc a poté částku nesplatil. “Když se dlužníkům odpustí dluhy, tak to někdo bude muset zaplatit. A zaplatí to daňoví poplatníci,” vysvětlila hlava státu.

Zeman se také zmínil o schůzce s americkým protějškem Donaldem Trumpem, která je stále v nedohlednu. “Americký velvyslanec King nedávno na setkání se studenty právnické fakulty prohlásil, že tato schůzka je nepravděpodobná z toho důvodu, že Trump je obviňován z toho, že je ruský agent. A já jsem také obviňován z toho, že jsem ruský agent. No, a kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,” vysvětlil s tím, že jej Trump při svém zvolení do Bílého domu telefonicky pozval, ale od té doby se nic nestalo. Zároveň dodal, že není typ člověka, který by se jakékoli schůzky domáhal. Pokud je však pozvaný, rád nabídku přijme.

Prezident během rozhovoru také řekl, že kdyby byl poslancem, hlasoval by pro zamítnutí výroční zprávy o hospodaření České televize. Připomněl však, že zpráva musí být odmítnuta dvakrát, aby došlo k personálním změnám ve veřejnoprávní televizi.

Během rozhovoru hlava státu vzpomněla i na nedávno zesnulého režiséra Václava Vorlíčka, o kterém uvažoval, že jej vyznamená. “Je mi to líto, protože Tři oříšky pro Popelku jsou geniální film. Na rozdíl od mnoha jiných lidí je za ním vykonaná práce,” uvedl Zeman.

Zprávy - další články

Doporučujeme