Tropy si užívejte do čtvrtka. Česko pak čeká extrémní výkyv počasí

13. září 2016·Zprávy·Redakce

Jestli vám letošní tropy ještě nestačily, máte poslední šanci si je užít, ale jen do čtvrtka. Ve čtvrtek se ochladí a přijde déšť. Lépe nebude ani o víkendu.

Velmi teplé slunečné počasí prakticky beze srážek bude pokračovat i v nadcházejících dnech. Teploty se budou do čtvrtka pohybovat kolem tropické třicítky. Teprve v pátek se dá čekat změna počasí, která přinese ochlazení a výraznější přeháňky či bouřky. Pršet má také o víkendu.

Od úterý do čtvrtka se rtuť teploměru vyšplhá ke 30 stupňům Celsia, v pátek se může ochladit na 24 stupňů. V dalších dvou týdnech, tedy od 19. září do 2. října, budou sice teploty klesat, avšak průměrné denní teploty pravděpodobně zůstanou nadprůměrné.

Od 3. do 9. října lze čekat průměrné či lehce nadprůměrné teploty, uvedl ČHMÚ.

PSALI JSME: Horká zářijová neděle: Na některých místech naměřili přes 32 stupňů!

Pravidelně se opakující několikadenní slunečné a teplé období ve dnech kolem 7. září nazývají meteorologové mariánské léto, které nyní střídá takzvané ludmilsko-matoušské pozdní léto. Je charakteristické výraznými teplotními výkyvy.

 

“Po jeho uplynutí teprve nastupuje nejznámější období časného podzimu – babí léto,” uvedl meteorolog Jaroslav Rosa. Babí léto je z hlediska časové posloupnosti záležitostí až první části podzimu, tedy až po podzimní rovnodennosti, i když lidé jej často zaměňují s létem mariánským.

Zprávy - další články

Doporučujeme