Trump ohlásil sankce proti Íránu na twitteru ve stylu Hry o trůny

4. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Donald Trump/Twitter

Zvláštním způsobem se rozhodl americký prezident Donald Trump uživatele sociální sítě twitter upozornit na plánované zavedení dalších sankcí vůči Íránu. Na svém účtu zveřejnil fotografii sebe sama, která připomíná filmový plakát a nese nápis "Sankce se blíží", který podle amerických médií zjevně odkazuje na větu "Zima se blíží" z populárního seriálu televizní stanice HBO Hra o trůny.

Druhá série amerických sankcí proti Íránu vstoupí v platnost o půlnoci z neděle na pondělí (pondělních 06:00 SEČ). Kromě energetického sektoru se budou týkat lodní dopravy a íránského bankovního sektoru. Den vstupu sankcí v platnost, tedy 5. listopad, je po vzoru filmových plakátů i na Trumpově dnešním příspěvku.

Nápis “Sankce se blíží” podle amerických médií odkazuje na důležitou větu z fantasy seriálu Hra o trůny “Zima se blíží”, která je varováním před blížící se katastrofou a mottem rodiny Starků, jedné ze šlechtických rodin Západozemí, které ve svých knihách stvořil spisovatel George R. R. Martin.

Na Trumpově “plakátu” bylo přitom použito nápadně podobné písmo, jaké používá HBO v názvu seriálu. Stejně jako v anglickém originálu názvu seriálu Game of Thrones jsou i v anglickém nápisu “Sanctions are coming” proškrtnuta třemi čárami obě písmena O.

Reakce televizní stanice HBO na sebe nenechala dlouho čekat: “Jak se řekne v dothračtině zneužití obchodní značky?” napsala s odkazem na fiktivní jazyk, kterým v seriálu hovoří kmen barbarských nájezdníků. “Fuj,” reagovala rovněž na twitteru představitelka seriálové Sansy Starkové, herečka Sophie Turnerová.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme