Trump prý zrušil schůzku s Putinem jen kvůli kerčskému incidentu

30. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Jediným důvodem zrušení schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem byl incident, při němž Rusko v Kerčském průlivu minulou neděli zadrželo ukrajinské lodě. V Buenos Aires to dnes prohlásil americký prezident Donald Trump. Doufá prý, že se situace rychle uklidní a s ruským vůdcem se bude moci sejít.

Ruská i některá americká média dnes spekulovala, že Trump zrušil naplánovanou besedu s Putinem z jiných důvodů, než je kerčský incident. Podle amerických komentátorů mohl být příčinou nový vývoj ve vyšetřování kauzy ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016.

Zasloužil se o něj ve čtvrtek bývalý Trumpův právník Michael Cohen, který se přiznal, že lhal Kongresu o Trumpových plánech postavit v Moskvě mrakodrap. Objevily se dokonce spekulativní zprávy, že pro Putina měl být v moskevské Trump Tower vyhrazen luxusní apartmán.

I podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové zrušil Trump schůzku s Putinem z vnitropolitických důvodů. “Zdá se mi, že odpovědi je nutno hledat ve vnitropolitické situaci v USA, která je hlavní při rozhodování,” řekla mluvčí podle agentury TASS.

Trump dnes podobná podezření popřel. “Nelíbí se nám, co se stalo (v Kerčském průlivu), nikdo s tím není spokojen,”řekl prezident. “To, co se stalo s (ukrajinskými) loděmi a námořníky, byla jediná příčina,” vysvětlil důvod zrušení schůzky.

Putin se dnes v Buenos Aires zvlášť srdečně pozdravil se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Podle serveru Politico se nadšeně pozdravili jako staří přátelé, agentura AP jejich setkání označila za “rozzářené, nadšené přivítání”.[/clanek]

Saúdského vládce, jehož americké zpravodajské služby označily za strůjce vraždy opozičního novináře Džamála Chášukdžího, většina ostatních účastníků summitu ignorovala. Při společném fotografování ho pořadatelé umístili na samý konec skupiny státníků a bin Salmán po skončení ceremoniálu místo spěšně opustil.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme