Trump se podle rozhodnutí Senátu nedopustil podněcování ke vzpouře

14. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Exprezident USA Donald Trump.(Foto: Shutterstock.com)

Americký Senát po několikadenním rokování v sobotu rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump není vinen z podněcování ke vzpouře v souvislosti s násilnostmi v Kongresu z 6. ledna tohoto roku. Pro odsouzení republikánského exprezidenta sice hlasovalo 57 senátorů, potřebné dvoutřetinové většiny 67 hlasů ale dosaženo nebylo.

Pro Trumpovo odsouzení hlasovalo i sedm republikánů, což je v procesu impeachmentu nejvíce. Za poslední rok je to podruhé, co Trump ústavní žalobu přestál a byl osvobozen. Loni v únoru to bylo v souvislosti s údajným zneužitím funkce a mařením spravedlnosti se snahou přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke kroku politicky výhodnému pro Trumpa.

Žalobu podali demokraté

Demokraté podali ústavní žalobu na Trumpa kvůli jeho roli při násilnostech v Kongresu, na který v lednu zaútočil dav Trumpových stoupenců. Ten den zákonodárci měli na programu potvrzení výsledků listopadových prezidentských voleb, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden. V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu zemřelo pět lidí.

Demokraté se během nyní ukončeného procesu snažili dokázat, že Trump svými výroky o údajně zfalšovaných volbách a nutnosti tvrdě bojovat za jeho vítězství své stoupence vybízel k násilí. Pomocí impeachmentu mu chtěli zabránit v tom, aby se o prezidentský úřad mohl v roce 2024 ucházet znovu.

Zprávy - další články

Doporučujeme