Trump se předčasně prohlásil za vítěze voleb. Výsledky klíčových státu jsou zatím nejasné

4. listopadu 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Donald Trump (Foto: AP/Evan Vucci/ČTK)

Americký prezident Donald Trump řekl, že se považuje za vítěze prezidentské volby, ačkoli výsledky v několika klíčových státech jsou stále nejasné a žádné z velkých amerických médií zatím vyústění souboje o Bílý dům nepotvrdilo. Trump je ale přesvědčen, že jeho vítězství nad Joem Bidenem je ve státech jako Pensylvánie nevyhnutelné. Aniž předložil důkazy, hovořil podle agentur o způsobu sčítání hlasů a jeho zdržení jako o podvodu na americkém lidu a avizoval, že se obrátí na americký nejvyšší soud.

“Upřímně, vyhráli jsme,” citovala agentura Reuters z jeho krátkého projevu v Bílém domě. “Vyhrajeme to. Co se mě týče, tak už jsme vyhráli,” uvedl prezident USA v jiné části proslovu.

Trump ovšem mluvil v momentě, kdy podle veškerých relevantních zdrojů o vítězi letošní prezidentské volby stále není jasno a kdy je sčítání hlasů stále v plném proudu. “Prezidentovo prohlášení o vítězství postrádá důvěryhodnost,” uvedl zpravodajský web BBC.

Podle agentury AP už si Trump i Biden zajistili něco přes 200 hlasů takzvaných volitelů, které o výsledku rozhodují. Od magické hranice 270 volitelů však oba kandidáty stále dělilo několik desítek. Vítěz stále nebyl ohlášen v řadě klíčových států včetně Pensylvánie, Michiganu nebo Severní Karolíny.

Trump ovšem prohlásil, že Severní Karolínu i Georgii už má jisté, a že v Pensylvánii vítězí “ohromným způsobem”. Na úvod projevu poděkoval voličům za podporu a vývoj označil za fenomenální.

Opět bez pádných důkazů hovořil o snahách ukrást volby, přičemž probíhající sčítání hlasů označil za “podvod na našem národu”. “Je to ostuda,” uvedl s tím, že hodlá výsledky napadnout i u nejvyššího soudu. Nebylo při tom ihned jasné, o co by se ohlášená stížnost měla opírat.

Volby jsou pro oba kandidáty hořkým vystřízlivěním

Prezidentské volby ve Spojených státech jsou svým stále nejasným výsledkem vystřízlivěním nejen pro současného republikánského šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, ale i jeho demokratického soka Joea Bidena. Dnes to napsal magazín Der Spiegel s tím, že oba věřili v rychlé vítězství, které ale nepřišlo.

“Pro Donalda Trumpa mělo být všechno tak jednoduché. O volebním souboji snil jako o červené vlně, demokratům tak chtěl o volební noci ukázat, zač je toho loket. A nyní jeho prezidentství visí v nejistotě,” uvedl Der Spiegel.

“Přinejmenším stejně tvrdé vystřízlivění mohou prožívat Biden a jeho demokraté. Doufali, že Trumpovi udělí rychlý knockout v jižních státech Floridě, Georgii a Severní Karolíně,” uvedl magazín o očekáváních demokratů. “Tento plán ale nevyšel,” dodal.

Sčítání hlasů může trvat několik dní

Ani Trump a ani Biden nemají dosud jistý potřebný počet volitelů, který je nezbytný pro zvolení prezidentem. A právě o volitele jde v amerických volbách především, protože voliči v konečném důsledku nevybírají hlavu státu, ale zástupce, který ji za ně zvolí.

“Magickou hranici 270 volitelů zatím Trump a ani Biden nedosáhli,” poznamenal Der Spiegel. Nezbývá jim proto čekat, jak sčítání dopadne v dosud nejasných státech. “V nejhorším případě to může trvat i několik dní,” dodal.

Zprávy - další články

Doporučujeme