Trumpův golfový klub zakázal národní skotský nápoj! Skotové protestují

12. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Luxusní skotské golfové hřiště Turnberry, které vlastní americký prezident Donald Trump, v obavách ze skvrn na kobercích zakázalo konzumaci nealkoholického nápoje Irn-Bru. Ten je charakteristický svou svítivě oranžovou barvou a je považován za skotský národní nápoj - hned po whisky. Zákaz podle britského tisku popudil mnohé místní, kteří opatření vnímají jako útok na samu podstatu Skotska.

Někteří lidé na sociálních sítích napsali, že šéf Bílého domu “vyhlásil Skotsku válku” nebo že “zašel příliš daleko”.

“Nemůžeme si takový druh skvrn dovolit, jen nový koberec do hlavní haly by vyšel na 500 000 liber (14,5 milionu korun),” hájil se v deníku Ayrshire Post šéf hřiště Ralph Porciani. Skvrny od Irn-Bru už podle něj zničily koberce v několika vilách, které jsou součástí resortu.

Perlivý nápoj Irn-Bru začala vyrábět společnost A.G. Barr v roce 1901 a jeho složení je tajné. Podle britských médií se ho každou vteřinu na světě vypije 12 plechovek.

Trump, jehož matka byla Skotka, vlastní ve Skotsku ještě hřiště Balmedie. V červenci hlava USA navštíví Spojené království. Zda se vydá i do Skotska, zatím není jasné.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme