Turecko předalo dalším zemím nahrávky týkající se smrti novináře

10. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Turecko předalo nahrávky související se zabitím saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího Saúdské Arábii, USA, Německu, Francii a Británii. Oznámil to v sobotu bez bližších podrobností turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Novinář byl zavražděn 2. října, kdy přišel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu. Jeho tělo se dosud nenašlo. Turecké zdroje již dříve uváděly, že úřady mají k dispozici audionahrávku zachycující údajně zadržení a vraždu Chášukdžího.

Dali jsme jim nahrávky. Dali jsme je Saúdské Arábii, Spojeným státům, Němcům, Francouzům a Britům. Poslechli si všechny konverzace, které na nich byly. Takže vědí,” uvedl Erdogan. Žádné detaily ohledně nahrávek ale nezveřejnil.

Chášukdží, který patřil ke kritikům vlády v Rijádu, na konzulát přišel, aby si vyřídil potvrzení o rozvodu, aby se mohl oženit s tureckou snoubenkou. Z budovy už nevyšel. Turecko od počátku hovořilo o vraždě, Saúdská Arábie to nejprve popřela a až s velkým zpožděním přiznala, že muž byl uškrcen po příchodu na úřad. Patnáctičlenné komando, které bylo v budově v té době také, odjelo do Saúdské Arábie.

Ještě před odletem do Francie, kde se zúčastní vzpomínkových akcí u příležitosti výročí konce první světové války, Erdogan vyzval Saúdskou Arábii, aby mezi patnácti členy komanda identifikovala novinářova vraha. “Není třeba tu záležitost nijak překrucovat, oni vědí jistě, že vrah, nebo vrahové jsou mezi těmi patnácti lidmi. Vláda Saúdské Arábie to může odhalit, když nechá těchto 15 lidí mluvit,” prohlásil turecký prezident.

Podle saúdskoarabských úřadů bylo v souvislosti s vraždou zatčeno v království 18 lidí. Rijád odmítl žádost Turecka o jejich vydání k soudu do Turecka a neodpověděl ani na otázku, kde je tělo.

Katarská televize Al-Džazíra s odvoláním na nejmenované zdroje z turecké prokuratury před pár dny uvedla, že turecká policie nalezla v rezidenci saúdskoarabského konzula v Istanbulu stopy po kyselině fluorovodíkové a dalších chemických látkách. Podle jejího istanbulského zpravodaje mohlo být v těchto látkách rozpuštěno Chášukdžího tělo. Dnes Al-Džazíra oznámila, že turecká policie ukončuje pátrání po těle novináře, nicméně vyšetřování jeho smrti bude i nadále pokračovat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme