Reakce jsem čekal, ale ne v takové míře, uvedl autor sochy Věry Špinarové

19. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

V Husově sadu v centru Ostravy byla 16. října 2018 odhalena bronzová socha zpěvačky Věry Špinarové, která zemřela v roce 2017. Na přání městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz ji vytvořil sochař David Moješčík.

Po odhalení sochy Věry Špinarové v Ostravě se na autorovu hlavu snesla vlna kritiky. Sochař David Moješčík uvedl, že s kritikou počítal, protože se nemůže zavděčit všem.

David Moješčík v rozhovoru pro server iDNES.cz prozradil, že s reakcemi počítal, ovšem ne v takové míře. Na jednání o podobě sochy byl přítomen i Adam Pavlík, syn zesnulé zpěvačky, který však původní návrh odmítl s tím, že sochaři poskytne fotografie. “Slíbil mi, že mi dodá fotografii s podobou, kterou by si představoval, ale nikdy ji nedodal. Telefonní číslo mi osobně nedal a bohužel jsem měl i pocit, že se mnou ani nějakou diskusi vést nechce,” uvedl sochař s tím, že musel oslovit některé hudebníky a další lidi, kteří Věru Špinarovou znali.

Pavlík patří mezi osoby, kterým se výsledná podoba zpěvačky nelíbí. Jak ale Moješčík podotkl, nesouhlasí pouze s hlavou. “Neměl žádné výhrady ke zpracování postavy, ale pouze ke zpracování hlavy a to v podstatě jen z jedné strany tváře a k účesu. Nelíbily se mu uši. Dokážu akceptovat, že se mu socha nelíbí, je to jeho názor,” vysvětlil.

Socha trvala autorovi zhruba půl roku, pracoval na ní od začátku jara do konce léta. Moješčík prozradil, že za dílo dostal 230 tisíc korun bez DPH. “Zbytek z celkové částky je cena za odlitek bronzu, vyhotovení podstavce a osazení,” upřesnil.

Jak sám přiznal, smíšené reakce čekal, avšak ne v takové míře. “Od samého začátku jsem tušil, že půjde o velmi kontroverzní záležitost, jelikož zavděčit bych se nemohl nikdy všem. Reakce jsem čekal, ačkoli ne v takové míře,” uvedl sochař.

Zprávy - další články

Doporučujeme