Tvrdil mi, že jede na výlet, říká matka džihádisty Honzy z Plzeňska! Do vězení chtěl přinést Bibli

14. prosince 2016·Zprávy·Luboš Procházka

shutterstock.com

Státní zástupce hodlá do konce roku obžalovat Jana S. z Plzeňska! Chtěl se totiž stát členem Islámského státu. Jeho matka stále nemůže uvěřit tomu, co chtěl její syn udělat.

Podle deníku Právo už žalobce dostal trestní spis od policie, která uzavřela vyšetřování. Jednadvacetiletého mladíka obvinili ze zvlášť závažného zločinu teroristického útoku ve stadiu přípravy, za což mu hrozí až 15 let vězení.

Turečtí policisté zadrželi Jana S. na istanbulském letišti, když přestupoval na let do města Gaziantep blízko turecko-syrské hranice. Právě odtud zájemci o boj v řadách Islámského státu míří do Sýrie. Když se jim Čech přiznal, že se chtěl připojit k teroristům, poslali ho zpět domů.

Matka je v šoku

To, že chtěl vstoupit do Islámského státu, mladíkovu rodinu šokovalo. Jeho matka je přesvědčena, že by její syn nikdy nebyl schopen toho, z čeho ho policisté viní.

„Řekl mi jen, že tady pár dní nebude, že jede na výlet. Pak se vrátil a půl roku jsme žili normálně. A najednou jako blesk z čistého nebe si pro něj přijdou policajti. Do smrti toho kluka uvidím v poutech,“ řekla Právu.

Po příletu domů Jana S. dlouho vyslýchali. Nyní je stále ve vězení, kde ho matka navštěvuje. Sama na něm nějaké náznaky, že by se chtěl připojit k teroristům, nepozorovala.

Chtěl se dokonce osamostatnit. Vybírali jsme byt v Plzni, hledal si tam i práci. Má svářečské zkoušky, měl šanci získat dobré místo,“ sdělila s tím, že syna navštěvuje jednou za dva týdny a syn chtěl do věznice přinést bibli.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme