Tymošenková se chce stát ukrajinskou prezidentkou

20. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ukrajinská opoziční politička, expremiérka Julija Tymošenková dnes ohlásila svou kandidaturu v prezidentských volbách, které se uskuteční příští rok. Veteránka ukrajinské politiky tak učinila prostřednictvím internetu. "Budu kandidovat na prezidentku Ukrajiny," uvedla politička na videu, které umístila na své oficiální facebookové stránky.

Nedávné průzkumy naznačovaly, že Tymošenková by v případě kandidatury měla šanci na vítězství. Nyní by získala kolem 13 procent hlasů, zatímco stávající prezident Petro Porošenko by se umístil až na čtvrté příčce.

V červnovém průzkumu společnosti Centrum Razumkova se za Tymošenkovou, pro níž by se vyslovilo 13,3 procenta voličů, umístil bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko s 9,4 procenta hlasů. Před čtvrtým Porošenkem, který by dostal 7,6 procenta, byl na třetím místě s 8,4 procenta hlasů spolupředseda proruského Opozičního bloku Jurij Bojko.

Prezidentské volby se na Ukrajině mají konat příští rok v březnu a se svou účastí nyní počítá téměř 70 procent voličů. Rok 2019 bude pro Ukrajinu velkým volebním rokem, protože kromě prezidentských se mají konat i volby parlamentní.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme