Ukončení povinné školní docházky až v 18 letech? Změnu navrhuje ministryně práce Maláčová

5. prosince 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje, aby se povinná školní docházka prodloužila na 18 let. Resort školství je návrhem zaskočen, stejně tak i někteří odborníci.

Podle ministryně je vzdělání v současné době velmi důležité. “V době, kdy nám stárne společnost a vzdělávání je čím dál důležitější, nevím, proč je povinná školní docházka ukončená už 15. rokem a není to 18. rok jako v okolních zemích,” uvedla v rozhovoru pro deník Právo Maláčová.

Ačkoli se odborníci shodují, že mladí lidé pouze se základní školou mohou v budoucnu při hledání zaměstnání narazit, je pro ně návrh ministryně Maláčové překvapení. Stejně tak pro samotného šéfa resortu školství Roberta Plagu (ANO). “Překvapuje mě, že se o tomto nápadu nezmínila ministryně práce resortu školství před tím, než ho prezentuje na veřejnosti,” reagoval ministr.

Tomáš Feřtek z centra pro informace ve vzdělávání uvedl, že je informace pro něj nová, ale rád si vyslechne argumenty, které by jej přesvědčily. Dodal však, že někdy nastává problém, když studenti opustí střední školy a zbude jim jen základní vzdělání. “Kromě toho existuje i část rodin, která přinutí děti, aby šly pracovat někam do montovny, protože jim to přijde z finančního hlediska výhodnější,” řekl Feřtek pro Právo.

Ukončení povinné školní docházky v 18 letech by však podle Feřteka mohlo přinést i pár problémů. Upozornil zejména na skutečnost, že by střední školy nemohly studenta vyloučit, i když se to stává málokdy. Svůj účel podle něj nesplnila ani povinná předškolní docházka. “Je pravda, že když dítě chodí do školky, je to pro něj prospěšná záležitost, protože pak mnohem lépe prospívá i v dalším vzdělávání. Ale když z toho uděláme povinnost, neznamená to, že to dorazí k těm lidem, kterých se to týká,” vysvětlil Feřtek.

Zprávy - další články

Doporučujeme