Uprchlíci, Rusko a Mynář. Kandidáti v závěrečné debatě přiostřili

25. ledna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Drahoš se Zemanem se střetli v debatě v České televizi. Reprofoto Česká televize

Imigrace, udělování azylů, bezpečnostní prověrky kancléřů a také vztahy s Ruskem. To vše bylo předmětem finálového duelu kandidátů na post hlavy státu.

Prezident Miloš Zeman přečetl dnes v debatě s protikandidátem Jiřím Drahošem v České televizi několik jmen ze seznamu sponzorů spolku Přátel Miloše Zemana, který mu platil kampaň. Řekl, že seznam předá dozorovému úřadu. Za financování své kampaně je Zeman kritizován. Současný prezident je přesvědčen, že kdyby peníze sponzorů pocházely z trestné činnosti, veřejně by mu je nedarovali. Drahoš řekl, že na jeho sponzorské dary dohlížela etická komise. V jednom případě mu doporučila dar odmítnout.

Kandidáti odpovídali také na otázky týkající se jejich spolupracovníků. Zeman řekl, že kancléř Vratislav Mynář a Martin Nejedlý budou pokračovat, pokud bude opět zvolen. Na toto téma se poradí především s nimi, teprve potom bude informovat média. “Nikdo z nich není stíhán, není obviněn, nikdo z nich nespolupracoval s Davidem Rathem,” řekl na adresu Jakuba Kleindiensta, který Drahošovi před prvním kolem vedl kampaň. Drahoš řekl, že svému spolupracovníkovi věří, informace z médií označil za spekulace. Odmítl říct, koho si vezme na Hrad jako spolupracovníky v případě zvolení. Má prý několik nabídek, které zvažuje, a to včetně pracovníků štábů svých bývalých protikandidátů.

Drahoš posléze v televizní diskusi před volebním finále slíbil, že jeho hradní kancléř, pokud bude zvolen, bude mít bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň. Debata o prověrce se rozproudila na Drahošův dotaz ohledně Zemanova někdejšího slibu o prověrce jeho kancléře Vratislava Mynáře. Mynář žádal o prověrku na stupeň “Přísně tajné”, Národní bezpečnostní úřad mu ji neudělil. Zeman očekává, že o Mynářově odvolání rozhodne soud v řádu měsíců. Řekl, ze Mynář je prověřen na stupeň “Vyhrazené”.

Kladené dotazy moderátorky Světlany Witowské se dotkly i zahraničních otázek. Zeman na otázku, zda je Krym ruský či ukrajinský odpověděl, že byl neoprávněně anektován Ruskem. Fakticky je proto podle něj ruský, protože spadá pod ruskou jurisdikci. Drahoš se domnívá, že je Krym stále ukrajinský a okupace na tom nic nemění. “Nevidím důvod, proč by demokratické státy měly uznat anexi Krymu,” řekl.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš se neshodli na tom, zda by lidé v případě zavedení obecného referenda měli mít možnost rozhodovat i o zásadních věcech. Drahoš v dnešním finálovém duelu v České televizi uvedl, že by to bylo nebezpečnépoukázal na rozhodnutí Britů o vystoupení země z Evropské unie. Zeman, jemuž moderátorka Světlana Witowská umožnila reakci, kontroval, že jde o urážku Britů.

Na otázku, zda je v Česku možné si objednat trestné stíhání, jak řekl premiér Andrej Babiš (ANO), Zeman odpověděl, že teoreticky to možné je, protože tu jsou mocenské skupiny, které na to mají prostředky. Drahoš to označil za pustou spekulaci a diví se, že to premiér řekl.

U otázky migrační krize Jiří Drahoš odmítl tvrzení Miloše Zemana, že je kandidátem, které ilegální migranty ve státě chce. Dodal, že je odpůrcem kvót a zastáncem pomoci v zemích, odkud uprchlíci pochází.Zeman opáčil, že uprchlíci, kteří nezískali azyl, by měli být deportováni, těm, kteří potřebují pomoc, by se jí mělo dostat v jejich zemích a dodal, že radikalizace probíhá i mezi českými muslimy.

Diskuse se v jednu chvíli stočila i k Drahošovu dřívějšímu podezření, že volby v Česku se snaží ovlivnit ruské tajné služby.“Trvám na tom, co jsem řekl,”uvedl. Poznamenal, že jeho tým nechal zpracovat rozbor zdrojů nenávistných e-mailů a je podle Drahoše evidentní, že pocházejí z proruských serverů. “Zvažujeme trestní oznámení,”podotkl. Zeman kontroval, že podle jeho informací se připravuje trestní oznámení na Drahoše pro podezření ze šíření poplašné zprávy.

Zeman krátce zmínil své zdraví. Řekl, že pokud ho nebude bolet nic jiného než nohy, nevidí důvod, proč by zveřejňoval informace o zdravotním stavu, když by byl beze změn. Pokud by se měnil, pokládal by za povinnost veřejnost informovat. Zeman také označil za svou chybu, že mluvil na veřejnosti vulgárně.

Debatu v České televizi (ČT) sledovalo v průměru 2,6 milionu diváků. ČT to uvedla na Twitteru svého pořadu Newsroom ČT24. Úterní duel v televizi Prima vidělo 2,2 milionu lidí. Předchozí dvě debaty, ve kterých Zeman vystoupil sám, měly sledovanost menší.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme