Uprchlíci se stále častěji vracejí do zemí, odkud utekli kvůli válce nebo pronásledování

15. června 2017·Zprávy·Redakce

Německé úřady se stále častěji dozvídají o cestách uprchlíků do jejich vlasti, odkud přitom utekli kvůli válce nebo pronásledování. Uvedl to dnes deník Die Welt, podle něhož ale Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) nemá přesná čísla, kolika běženců se to týká.

Cesty uprchlíků do zemí původu BAMF nejčastěji hlásí policie nebo zahraniční úřady. Statistiku ale ani Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky, ani policie nevede. Mluvčí spolkové policie pouze uvedl, že nejde o ojedinělé případy. Důvodem častějších hlášení o takových případech může být skutečné zvýšení jejich počtu i zlepšení komunikace úřadů.

Krátkodobý návrat běženců do vlasti nevede v Německu automaticky k tomu, že by přišli o právní ochranu. Rozhoduje se případ od případu. Cesta do země původu je možná třeba, když jde o návštěvu blízkého příbuzného, který je těžce nemocný. V určitých případech ale může po takovém návratu přijít uprchlík v Německu o právní ochranu. “Pokud jde o cestu z důvodu dovolené, může to být indicie pro to, že běženec nemá strach z pronásledování,” vysvětluje BAMF.

Do spolkové republiky přišlo v letech 2015 a 2016 téměř 1,2 milionu uprchlíků. Letos přichází měsíčně kolem 15 tisíc žadatelů o azyl. Zhruba polovina z nich nedostane žádnou formu právní ochrany.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme