Muž, který držel rukojmí na jihu Francie, je mrtvý. K útoku se přihlásil IS

23. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Policisté zabili útočníka, který na jihu Francie zřejmě zabil tři osoby, držel rukojmí v supermarketu a hlásil se k radikální organizaci Islámský stát. Uvádí to televize BFM TV a agentura AFP. Podle zdroje agentury Reuters byli při policejním zátahu zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek.

“Muž, který vzal rukojmí, je mrtvý,” řekl Reuters zdroj blízký vyšetřování. Na sociální síti twitter to už potvrdil také francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

 

V momentě zátahu už byl podle médií v supermarketu s útočníkem jen jeden policista. Údajný sympatizant takzvaného Islámského státu žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi.

Z dosavadních zpráv vyplývá, že muž nejdříve při krádeži auta v Carcassonne zastřelil řidiče a zranil dalšího pasažéra. Následně se vydal do 20 minut jízdy vzdáleného Trèbes, kde zemřeli další dva lidé a střelec zde držel několik rukojmích v obchodě řetězce Super U. Podle starosty Trèbes Erica Menassiho při vstupu do supermarketu křičel “Allahu akbar (bůh je veliký), všechny vás zabiju!”.

S útokem s největší pravděpodobností souvisí také střelba na skupinu policistů v Carcassonne, po níž byl jeden strážce zákona zraněný.

Od střelby v redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015 zemřelo ve Francii při útocích extremistů hlásících se k IS přes 240 lidí. Pařížské státní zastupitelství uvedlo, že dnešní incident vyšetřuje protiteroristická prokuratura.

Teroristická síť Islámský stát (IS) se prohlášením na internetu přihlásila k útoku v Carcassonne a Trèbes na jihu Francie, kde v pátek zemřely tři osoby a několik dalších bylo zraněno. IS své tvrzení, že za útokem stál “voják chalífátu”, nijak nedoložila, napsala agentura Reuters.

Ve francouzských médiích se dříve objevila informace, že útočník se k IS hlásí, vyšetřovatelé toto napojení zatím nepotvrdili a francouzský ministr vnitra Gérard Collomb uvedl, že střelec jednal sám. Podle starosty Trèbes křičel “Alláhu akbar” (bůh je veliký), když zadržel rukojmí v místním supermarketu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme