Útočník z Paříže je podle médií Čečenec narozený v Ruské federaci

13. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

 Francouzské úřady na základě otisků prstů identifikovaly útočníka, který v sobotu večer v centru Paříže nožem zabil jednoho člověka a čtyři další zranil, jako Čečence narozeného v roce 1997 v Ruské federaci. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom v neděli informovala agentura AFP. Rusko si podle agentury TASS od Francie vyžádalo informace o útočníkovi, kterého policie při zásahu zastřelila. Ve Štrasburku byl kvůli výslechu zadržen jeho přítel. Vyšetřovatelé případ řeší jako možný teroristický čin.

Informaci, že měl pachatel činu francouzské občanství, v neděli potvrdil také čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, podle kterého se muž jmenoval Chasan Azimov. Narodil se podle něj v Čečensku, jeho ruský pas je ale už neplatný. Čečenský vůdce rovněž obvinil Francii, že veškerou zodpovědnost za sobotní útok nese ona, a vyjádřil přesvědčení, že by se Azimovův osud vyvíjel jinak, kdyby vyrůstal v rodném Čečensku.

“Požádali jsme o informace o této osobě a od francouzských úřadů očekáváme odpověď,” sdělila agentuře TASS tisková atašé ruského velvyslanectví ve Francii Anna Šlyčková.

Obětí útočníka je 29letý muž. Ministr vnitra Gérard Collomb uvedl, že čtveřice zraněných je mimo bezprostřední ohrožení života a že nejvážněji zraněného 34letého muže lékaři operovali. Podle lucemburského ministerstva zahraničí je jedním ze zraněných občan velkovévodství. Národnost dalších zraněných upřesněna prozatím nebyla.

Útok se odehrál v sobotu krátce před 21:00 SELČ v druhém pařížském obvodu v blízkosti paláce Garnier, který je sídlem Pařížské národní opery. Jedná se o rušnou turistickou oblast s množstvím barů, restaurací a divadel, která bývá v sobotu večer pravidelně zaplněna davy lidí.

Rychlý zásah policie

Policisté se nejprve pokusili útočníka zneškodnit elektrickým paralyzérem, a když se jim to nepodařilo, zastřelili ho. Vedle Macrona jejich rychlý zákrok ocenil i premiér Édouard Philippe a ministr vnitra Gérard Collomb.

Server Europe 1 napsal, že mladík měl čistý trestní rejstřík, ale zajímaly se o něj kvůli radikálním islámským názorům francouzské tajné služby. Podle stanice BFM TV byl asi před rokem jako svědek vyslýchán protiteroristickým oddělením kvůli svým vazbám na blíže neupřesněného člověka v Sýrii.

Prokurátor François Molins uvedl, že podle svědků útočník křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). “Na základě metody útoku zahájil protiteroristický útvar vyšetřování pro podezření z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým motivem,” sdělil Molins.

Možné vazby na Islámský stát

K odpovědnosti za sobotní útok se již přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), která útočníka označila za jednoho ze svých bojovníků. IS se ale zejména na Západě hlásí prakticky ke všem teroristickým činům. Portál Europe1 v této souvislosti poznamenal, že vazby mezi Čečencem a IS prozatím nebyly potvrzeny.

Ve východofrancouzském městě Štrasburku policie dnes zadržela útočníkova přítele, který se stejně jako on narodil v roce 1997. Hodlá ho vyslechnout. Francouzská média již dříve informovala, že k výslechu byli předvedeni také útočníkovi rodiče, které policie zadržela v 18. pařížském obvodu.

Čečenci jako pachatelé teroristických útoků nejsou výjimeční. Příkladem jsou bratři Džochar a Tamerlan Carnajevové, kteří v roce 2013 podnikli bombový útok na maraton v Bostonu. Při explozích zahynuli tři lidé a dalších přes 260 bylo zraněno. Zatímco Tamerlan byl při následném policejním zátahu zabit, Džochara policie dopadla a v roce 2015 mu soud uložil trest smrti.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme