Útočník z pařížské prefektury se hlásil k radikálnímu islámu

5. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zaměstnanec pařížské policejní prefektury, který ve čtvrtek ubodal čtyři kolegy, se hlásil k "radikální verzi islámu". Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. Muž, jehož nakonec zastřelil jeden z policistů, byl ve spojení s jedinci z řad salafistů, uvedl prokurátor Jean-François Ricard.

Dosavadní vyšetřování ukázalo, že útočník “schvaloval násilí ve jménu tohoto (proudu) náboženství”, konstatoval Ricard. Pětačtyřicetiletý agresor podle prokurátora schvaloval také útok na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, při němž v roce 2015 zemřelo 12 lidí.

Na prefektuře, kde ve čtvrtek rozpoutal násilí, muž pracoval několik let. K islámu konvertoval před zhruba deseti lety, napsala agentura Reuters. Před útokem si podle vyšetřovatelů se svou ženou vyměnil 33 textových zpráv náboženského charakteru. Podle médií informační technik Michael Harpon byl prý neslyšící nebo hluchoněmý. Jeho manželku, údajně rovněž neslyšící praktikující muslimku, vzali policisté ve čtvrtek do vazby. Zadrželi i několik dalších lidí, včetně útočníkova bratra.

Útočník ve čtvrtek po poledni zabil tři policisty a jednoho administrativního pracovníka prefektury. Oběťmi se stali tři muži a jedna žena. Další člověk byl těžce zraněn, ale jeho život není ohrožen.

Salafismus je směr islámu, který se snaží toto náboženství očistit od cizorodých, zejména západních vlivů a ve své radikální podobě směřuje k potlačení práv a svobod nemuslimů. Hlásí se k němu i mnoho pachatelů teroristických útoků z minulosti.

Zprávy - další články

Doporučujeme