Útok v Berlíně: Vypnul světla a přidal! Do davu na vánočním trhu najel uprchlík

20. prosince 2016·Zprávy·Redakce

Německá policie předpokládá, že útok na trh v Berlíně byl úmyslný, FOTO: ČTK

Podle německých médií řídil nákladní vůz, který vjel na trh na náměstí Bretscheidplatz v západní části centra německé metropole, muž, který do země přišel letos jako uprchlík z Afghánistánu nebo Pákistánu. V kabině vozu policisté našli mrtvého muže, který byl polským občanem.

Němečtí vyšetřovatelé předpokládají, že řidič v pondělí večer nákladní vůz na vánoční trh v Berlíně navedl úmyslně. Policie to dnes ráno uvedla na twitteru. Počet obětí tragédie mezitím vzrostl na dvanáct. Zraněných je 48, část z nich je ve vážném stavu v nemocnici.

Už v pondělí večer ministr vnitra Thomas de Maizière uvedl, že hodně nasvědčuje tomu, že šlo o útok.

Nákladní vůz s polskou poznávací značkou, v němž byli podle policie dva lidé, vjel kolem 20:00 na vánoční trh na náměstí u symbolu západní části Berlína – Pamětního kostela císaře Viléma. Tržištěm projel vůz vysokou rychlostí v délce asi 50 až 80 metrů. Podle listu Die Welt vjel nákladní vůz do davu s vypnutými světly.

 

Řidič vozu, kterého policie dopadla na útěku v rozsáhlém berlínském parku Tiergarten, je podle zdroje agentury DPA z bezpečnostních kruhů Afghánec nebo Pákistánec. Podle deníku Die Welt do Německa přicestoval jako uprchlík v polovině letošního února. Muž údajně často měnil svou identitu, ta pravá se tak zatím nedá jednoznačně určit.

Berlínský útočník se prý kamion zmocnil několik hodin před útokem

Polský kamion, s nímž v pondělí večer dosud neidentifikovaný člověk zřejmě úmyslně najel do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně, se kdosi několikrát neúspěšně pokoušel rozjet již o několik hodin dříve. V té době už přepravní firma neměla kontakt s řidičem, jehož mrtvolu později nalezla policie v kabině. Polskému zpravodajskému webu money.pl to řekl zástupce dopravce, který analyzoval údaje z GPS kamionu.

Auto, které mělo být v pondělí odpoledne odstaveno a čekat na dnešní vykládku, nečekaně nastartovalo již v 15:44 SEČ, po chvíli však motor opět zhasl. Další pokus rozjet stroj přišel o více než hodinu později v 16:52 SEČ a motor pracoval do 17:37 SEČ, aniž by se kamion pohnul.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme