Už padl rozsudek! Za vraždu čerpadlářky má jít muž na 19 let do vězení

25. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Krajský soud v Praze rozhodoval 25. října 2019 v případu loňského přepadení benzinové pumpy v Nelahozevsi na Mělnicku, při kterém zemřela čerpadlářka. David Š. (vlevo) má jít za vraždu do vězení na 19 let. Ivana H. (vpravo), který je obžalován z loupeže, potrestal soud čtyřmi roky vězení. Rozsudek není pravomocný, oba muži se proti němu mohou odvolat.

Za vraždu čerpadlářky v Nelahozevsi na Mělnicku má jít David Š. do vězení na 19 let. V pátek o tom rozhodl Krajský soud v Praze. Ivana H., který byl obžalován z loupeže, potrestal soud čtyřmi roky vězení. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání, stejně učinil i David Š. Ivan H. se práva na odvolání vzdal.

Tragédie, která vyvolala velkou pozornost veřejnosti, se stala loni v noci na 3. prosince. Muži čelili obžalobě z toho, že po půl třetí ráno vtrhli na čerpací stanici, kterou chtěli vyloupit. Ivan H. u sebe měl elektrický paralyzér a pásky na spoutání rukou, David Š. se vyzbrojil pistolí.

Poté, co maskovaní muži přistoupili k prodejnímu pultu, David Š. podle žalobce “nad rámec předchozího ujednání se spoluobžalovaným Ivanem H. ohledně pouhého použití pohrůžky zbraní” vystřelil na dveře, za kterými se žena schovávala. “Vystřelil cíleně (…) do křídla dřevěných dveří za pultem obsluhy benzinové stanice s tím, že viděl snahu poškozené se za těmito dveřmi bezprostředně předtím ukrýt,” uvádí obžaloba.

Muži pak podle rozsudku odcizili pokladnu z 10.000 korunami a tři kartony cigaret. David Š. vinu od počátku odmítal, tvrdil, že na místě vůbec nebyl. Ivan H. se k loupeži přiznal, za střelce označil Davida Š.

Vzhledem k okolnostem té střelby musel být David Š. jednoznačně srozuměn s tím, že střelba povede ke smrtelným následkům u paní poškozené,” uvedl v pátek předseda trestního senátu Robert Pacovský. Ivan H. šel naopak na čerpací stanici pouze loupit a nepočítal s tím, že David Š. ženu zastřelí. Podle soudce o tom svědčí například to, že měl u sebe poutací pásky.

Podle obhájce Davida Š. jiný důkaz než výpověď Ivana H. neexistuje, jeho klient by proto měl být obžaloby zproštěn. Pacovský ale uvedl, že výpověď Ivana H. je věrohodná. “Pravdivost doznání pana Ivana H. je také podporována dalšími důkazy,”řekl Pacovský. Tvrzení Davida Š., že na místě nebyl, je naopak podle soudce spolehlivě vyvráceno.

Davidovi Š. hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Ten pro něj navrhoval i státní zástupce Martin Suska. Pro Ivana H., kterému hrozilo maximálně deset let, chtěl okolo pěti let vězení.

Po jednání Suska novinářům řekl, že je s rozsudkem spokojen, protože se ale mírně odchyluje od jeho návrhu, zváží, jestli nepodá odvolání. Právník Ivana H. navrhoval, aby byl muž potrestán dvouletým trestem, upozornil, že bez výpovědi jeho klienta by trestná činnost nebyla odhalena.

Příbuzní ženy po Davidovi Š. žádali 2,1 milionu korun. Soud jim přiznal 1,5 milionu, se zbytkem je odkázal na civilní řízení. Další peníze má David Š. zaplatit zdravotní pojišťovně a firmě, která vlastní čerpací stanici. Část z peněz pro stanici musí uhradit i Ivan H.

Zprávy - další články

Doporučujeme