V Aktipu mi zachránili život, tvrdí žena. Na podporu centra sepsala petici

30. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Doktorka Jarmila Klímová. Zdroj: Reprofoto Youtube / Alchymistické Litoměřice

Od té doby, co Česká televize 21. 5. odvysílala dokument Infiltrace: Obchod se zdravím, se k psychosomatickému centru Aktip upřela pozornost nejednoho Čecha. Činnost instituce v současné době prověřuje Česká lékařská komora a padlo dokonce i trestní oznámení. Vedle kritických hlasů se však ozývají i ty podpůrné. "Zachránili mi tam život," svěřila se například bývalá pacientka Alžběta Labounková listu Ona Dnes.

Alžběta Labounková zamířila do Aktipu v momentě, kdy jí tradiční medicína nechala s nálepknou “nevyléčitelná”. Všechno prý začalo, když si před maturitou zakouřila na chatě trochu marihuany. Žena prý tehdy měla pocit, že nahlédla do sebe a to, co našla, ji zděsilo.

“Koukala jsem se do zrcadla a můj obraz v něm byl nepřátelský, nenávistný, až jsem se ho začala bát. Když to odeznělo, zůstal mi pocit, že je ve mně něco zle, musím pátrat, odkud to pramení,” popsala žena listu Ona Dnes.

Současně ovšem přiznává, že nepříjemný zážitek byl zároveň klíčový pro možné řešení jejích problémů. “Kdyby se to tenkrát nestalo, nezjistila bych, že je ve mně něco takovým způsobem poničené, co mi nedovolí normálně prožívat, být šťastná,” myslí si žena.

Její kroky tehdy vedly k lékařům a tradiční medicíně. “Díky doktorům mi bylo sice o něco líp, normálně jsem fungovala. Tím, že se mnou mluvili, jsem i lidem víc důvěřovala, ale příčina zůstávala,” vzpomíná Labounková.

Po čase však lékaři neměli co více ženě nabídnout. “Od klasické medicíny jsem odešla se spoustou psychiatrických diagnóz s tím, že jsem nevyléčitelná. Nezbylo mi nic jiného, než zkusit alternativu,” vypráví, jak se dostala k myšlence navštívit Aktip.

V té době vyslechla zkušenost novinářky Pavly Jazairiové, které v centru pomohli s problémy s matkou. Alžběta Labounková se proto objednala k tamní doktorce Jarmile Klímové. “Když vidíte, že na úrovni pocitů postupujete, stačí vám to a věříte, že na konci přijde kýžený, očekávaný klid. Zachránili mi tam život,” nebojí se Labounková silných slov.

Žena do centra docházela dva roky. Díky metodám, kterými v Aktipu prošla, se jí prý podařilo problémy z podvědomí dostat na vědomou rovinu. Poté je s pomocí doktorky Klímové postupně zpracovala. Po své zkušenosti se rezolutně staví na stranu psychosomatického centra.

“Dočetla jsem se, že se uvažuje o změně zákona, který by měl snad lidi ‘ochránit před podobnými šarlatány’. Ta manipulace lidmi, aby odmítli všechny alternativce, mě naštvala. Sepsala jsem na podporu Aktipu a alternativních léčitelských metod petici a posléze ji vyvěsila i na internetové stránky,”uvedla Labounková.

“Lidé se teď bojí k alternativě přihlásit, aby nebyli za hlupáky, přesto už mám desítky podpisů, sbírám dál. Bude-li to třeba, jsem připravena jít třeba i demonstrovat,”dodává žena s odhodláním v podpoře centra pokračovat.

Zprávy - další články

Doporučujeme