V části ČR bude mrznout i v noci na středu, hrozí poškození vegetace

27. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Foto: Shutterstock

Na jihozápadě Čech a severovýchodě Moravy a Slezska bude místy mrznout i v noci na středu. Informoval o tom v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil své předchozí varování před mrazem, který může v tuto dobu poškodit vegetaci, zejména zeleninu nebo kvetoucí ovocné stromy.

Aktuální upozornění platí pro středu od půlnoci do 09:00 pro polohy do 600 metrů nad mořem v Plzeňském, Karlovarském a Moravskoslezském kraji, v západní části Jihočeského, Středočeského a Ústeckého kraje a na severu Olomouckého kraje. Pracovníci ČHMÚ s ohledem na očekávaný mráz tam doporučují zakrýt zeleninu a nižší rostliny netkanou textilií a stromy případně ošetřit přípravky proti promrznutí.

Na mráz v Česku meteorologové upozorňovali od noci na sobotu, na některých místech pak dokonce zaznamenali rekordní chladno. Například v noci na pondělí byla rekordní minimální teplota na 17 místech v republice, kde meteorologické stanice měří teplotu přes 30 let. Dnes byly rekordy překonány na 22 místech s delší měřicí tradicí a nejchladněji přitom bylo na stanici Kvilda-Perla, kde teploměr ukázal minus 10,2 stupně Celsia.

Zprávy - další články

Doporučujeme