V Česku se letos objevily desítky případů spalniček, další se očekávají

12. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Foto: Shutterstock

V České republice bylo od začátku letošního roku zaznamenáno 70 případů spalniček. Nejvíce nemocných bylo zatím v Praze, konkrétně 48. Deset případů hlásil Středočeský, pět Liberecký, tři Jihomoravský, dva Pardubický a po jednom Plzeňský a Královéhradecký kraj. Hygienici však očekávají další vzestup.

Na letošní zvýšené nemocnosti spalničkami se výrazně podílí import z Ukrajiny, odkud pochází zatím 21 případů,” uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Vůbec nebylo očkováno 39 nemocných, další dostali jenom jednu dávku vakcíny. Největší výskyt je u dětí od roku do čtyř let.

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. Takzvaná kolektivní imunita, kdy se nemoc nešíří a chráněni jsou i neočkovaní, je ideální při 95procentní proočkovanosti populace. “Poklesne-li proočkovanost a dojde-li k nahromadění neočkovaných osob v určitém kolektivu nebo regionu, vznikají vhodné podmínky pro šíření viru,” dodala. Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout.

V současné době je proočkovanost kolem 90 procent, což není dostatečné a může to být jeden z důvodů současného zvýšeného výskytu spalniček u nás,” uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula.

Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé je odmítají. Část rodičů se přiklání k pozdějšímu očkování, než je pro první dávku doporučovaný třináctý až osmnáctý měsíc. Těm rodičům, kteří děti očkovat odmítnou, hrozí pokuta až 10.000 korun. Neočkované děti nepřijímají školky a školy v přírodě. Situací se zabývaly i soudy, několik kauz čeká i na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. V Česku se očkuje proti spalničkám od roku 1969. Úmrtí na tuto nemoc zde nebylo zaznamenáno od roku 1980.

Virus spalniček se šíří vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným. Inkubační doba od nakažení do prvních příznaků je deset dní. Některé studie tvrdí, že jeden nemocný může nakazit až dalších 18 lidí. Po překonání nemoci vzniká celoživotní ochrana.

Nemoc začíná podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme