V Česku se netestovala látka, kterou byl otráven Skripal, uvedlo ministerstvo zahraničí

4. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Jed, který byl použit při otravě dvojitého agenta Borise Skripala v Británii, nese jiné označení než látka, se kterou pracoval Vojenský výzkumný vojenský ústav v Brně, uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení k údajnému výskytu látky novičok v České republice.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek prohlásil, že v ČR se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok. Odkazoval na zprávu Vojenského zpravodajství. MZV také uvedlo, že informace, které se objevují v médiích, spadají do utajeného režimu.

“Nervově paralytický jed, který byl použit při útoku ve Velké Británii, nese označení A234, a jedná se tedy o jinou variantu, než která byla zkoumána českým Vojenským výzkumným ústavem v Brně,” stojí v prohlášení české diplomacie. V Česku byla zkoumána látka s označením A230. Vyráběla se v malém množství a vždy byla okamžitě zlikvidována.

“Informace zpravodajských služeb, které se nyní objevují v médiích stran výskytu látky zvané novičok v České republice, jsou ve své většině v utajeném režimu,” upozornilo ministerstvo. Diplomacie proto nechce a nemůže zacházet do detailů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme