V Česku se pohybuje člověk podezřelý ze spolupráce s teroristy, řekl prezident Zeman

11. ledna 2017·Zprávy·Redakce

Miloš Zeman

V Česku se podle Miloše Zemana pohybuje člověk z oblasti severní Afriky, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Zeman to dnes řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Zeman se o člověku napojeném na teroristické organizace zmínil v debatě o vzniku nového Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které kritizuje. Prezident poznamenal, že četl “čtyři šifry”.

“Podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,” řekl Zeman s tím, že lidé z ministerského centra tyto informace mít nebudou.

Maghrebem bývá označován region v Africe na severu Sahary a západně od Nilu, tedy například Maroko, Alžírsko, Tunisko nebo Libye.

České tajné služby loni ve zprávě za rok 2015 upozornily na to, že Česko je v současnosti zejména tranzitní zemí pro lidi, kteří usilují o zapojení do aktivit takzvaného Islámského státu (IS). Policie zaznamenala několik případů, kdy využili pražské Letiště Václava Havla. V některých případech byly tyto osoby zadrženy a předány k trestnímu stíhání v domovských zemích. V některých případech byl také zjištěn jejich krátkodobý pobyt v Česku.

Bezpečnostní informační služba (BIS) uvedla, že v roce 2015 z Česka odcestovalo sedm lidí do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím. Tito lidé byli z islámského světa a v tuzemsku pobývali krátkodobě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme